Statul ne asigură doar teoretic pentru problemele dentare, deși 80% dintre români au cel puţin o afecţiune stomatologică. Sumele decontate ajung fiecărui cabinet doar pentru două plombe.
„Nu există asigurare medicală de stat pentru stomatologie. CNAS alocă un plafon lunar pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din aceşti bani, se pot pune maximum două proteze de cea mai proastă calitate, pentru că tarifele sunt subevaluate de CNAS“, spunea în urmă cu un an Alexandru Brezoescu, director executiv la Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS, atunci când Capital a scris despre această situaţie, care s-a acutizat.
Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR) a protestat cu privire la sistarea alocării de fonduri la nivel naţional pentru asigurarea asistenţei stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate. "Măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară, adoptată unilateral de Ministerul Sănătăţii fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă stomatologică şi a corpului profesional, afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist, înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană", susţine CMDR.
Totodată, CMDR a solicitat Ministerului Sănătăţii "exprimarea publică a unui punct de vedere faţă de situaţia creată şi prezentarea argumentelor care au stat la baza adoptării unei astfel de măsuri, cu atât mai mult cu cât aceasta promovează şi o discriminare evidentă a medicinei dentare în raport cu alte specialităţi medicale".
Răspunsul a venit: Ministerul Sănătăţii spune că va încerca la rectificarea bugetară, "pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă", alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei. Revine însă spunând că în cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfăşurat în anul 2014.
Citeşte şi: Stomatologia la stat: primul venit, singurul servit