În țara în care Soros a dat lovitura de stat începe RĂZBOIUL

Peste 200.000 de persoane şi-au părăsit domiciliul din Mali începând din luna ianuarie şi au căutat refugiu în altă parte a ţării sau în străinătate: Mauritania, Niger, Burkina Faso şi Algeria, au semnalat marţi, la Geneva, două agenţii ale ONU, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (HCR) şi Programul Alimentar Mondial (PAM).

Conform unor informații din presa franceză, în curând vor fi detașate în Mali trupe militare care să restabiliească ordinea și securitatea în zonă.
Potrivit PAM, situaţia este deosbit de grea pentru cei care au rămas în ţară. Birourile şi depozitele PAM din nordul ţării, de la Gao, Kidal şi Tombouctou, oraşe asupra cărora rebelii şi grupuri islamiste au preluat controlul săptămâna trecută, au fost jefuite, iar pentru moment, personalul agenţiei ONU este consemnat la domiciliu.

Activităţile sunt suspendate în această regiune de când junta a înlăturat de la putere regimul preşedintelui Amadou Toumani Touré, la 22 martie.

Mali este confruntat de la mijlocul lunii ianuarie cu atacuri ale Mişcării naţionale pentru eliberarea Azawad (MNLA) şi ale altor rebeli tuaregi, ai căror combatanţi au luptat pentru regimul lui Muammar Gaddafi în Libia. O mişcare islamistă armată tuaregă, Apărătorii islamului, care vrea să impună sharia în Malia, susţine că are controlul în trei oraşe din nord, aproape de frontiera cu Algeria.

Guvernul din Mali a acuzat gruparea Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi), care are baze în nordul ţării, de unde operează în mai multe ţări din Sahel, că luptă alături de MNLA. Conform unor informații care citează BBC, trupele militare care au declanșat lovitura de stat sunt finanțate de omul de afaceri George Soros.