Achizițiile de combustibil nuclear pentru reactoarele VVER, proiectate de sovietici, după ce s-au dublat în 2023, au revenit la nivelurile din 2022, în intervalul de aproximativ 300 până la 360 de tone, informează site-ul Bellona.org.

Livrările de combustibil nuclear din Rusia către statele UE ar putea scădea cu cel puțin 60% până în 2030

Acest lucru sugerează că operatorii centralelor nucleare europene și-au asigurat stocuri alternative, permițându-le astfel să treacă la noi furnizori. Probabil, scrie sursa citată, asta va reduce și mai mult achizițiile de combustibil din Rusia, în următorii ani.

Potrivit estimărilor Bellona, până în anul 2030, livrările de combustibil nuclear din Rusia către țările UE ar putea scădea cu cel puțin 60%, față de nivelurile din 2022, ajungând la sub 100 de tone pe an.

Achizițiile de uraniu îmbogățit au scăzut, de asemenea, semnificativ. În primele 10 luni ale anului 2024, doar companiile franceze au importat uraniu slab îmbogățit din Rusia. Aproximativ 30 de tone au fost aduse direct în Franța, iar aproximativ 70 de tone au fost achiziționate de o fabrică deținută de compania franceză Advanced Nuclear Fuels (ANF), situată în Lingen, Germania.

Europa își reduce, treptat, dependența de uraniul îmbogățit din Rusia

Totalul achizițiilor, în primele 10 luni ale anului trecut s-a ridicat la mai puțin de 100 de tone de uraniu slab îmbogățit, de peste două ori mai puțin decât în ​​2023, când volumul era de aproximativ 250 de tone, și semnificativ mai mic decât în ​​2022 și 2021 (când a variat între 430 și 480 de tone).

Între timp, ponderea Rusiei în segmentul de aprovizionare a UE cu uraniu slab îmbogățit a scăzut la 15% în 2024. Înainte de 2022, depășea ocazional 50%. 

„Concurenții corporației ruse Rosatom, precum Urenco și Orano, au preluat aproape piața europeană a combustibilului nuclear, care rămâne una dintre cele mai mari din lume, și investesc în noi extinderi de capacitate”, spune Dmitri Gorchakov, consilier nuclear la Bellona Environmental Transparency.

Datele pentru 2024 nu sunt complete, deoarece Eurostat nu a publicat cifrele pentru lunile noiembrie și decembrie, ceea ce ar putea crește cifrele totale anuale ale importurilor Rusiei. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste două luni să modifice semnificativ concluzia generală conform căreia Europa își reduce, treptat, dependența de uraniul îmbogățit din Rusia, subliniază sursa citată.

State ca Bulgaria și Finlanda au început deja să utilizeze combustibili alternativi

Importatori majori de uraniu rusesc slab îmbogățit, cum ar fi Țările de Jos și Suedia, au încetat achizițiile din Rusia încă din anul 2022. Astfel, deși Franța rămâne aproape singurul cumpărător de uraniu îmbogățit din Rusia, și-a redus drastic achizițiile în ultimii ani.

Datele Eurostat pentru primele 10 luni ale anului 2024 indică faptul că achizițiile de combustibil nuclear au scăzut din nou, anul trecut, aproape înjumătățindu-se, la niveluri mai apropiate de media de dinainte de 2023 de 300-360 de tone.

Având în vedere că toți cumpărătorii de combustibil nuclear din UE au semnat contracte pentru livrări alternative în 2024, iar unele state, cum ar fi Bulgaria și Finlanda, au început deja să utilizeze combustibili alternativi, achizițiile rusești de combustibil nuclear sunt puțin probabile.