"Ţineţi minte că dezvoltarea permanentă şi menţinerea de arme nucleare, rachete cu rază lungă şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea în peninsula coreeană. Să nu lăsaţi niciodată garda jos. Trebuie să câştigăm războiul psihologic cu Statele Unite. Afirmându-ne ca o putere nucleară legitimă, trebuie să slăbim influenţa americană în peninsula coreeană şi să ridicăm sancţiunile internaţionale pentru a ne crea condiţiile externe necesare dezvoltării economice", este mesajul din testamentul dezvăluit de publicaţia citată de AFP.

Lee Yun-Keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), susţine că a obţinut testamentul de la o "persoană foarte apropiată de un oficial nord-coreean de rang înalt". Lee este un dezertor de 44 de ani, educat la şcoala de ştiinţă de elită din Coreea de Nord, înainte de a fugi, în 2001 şi de a ajunge în Coreea de Sud în 2005. El a lucrat ca om de ştiinţă pentru organizaţia nord-coreeană însărcinată cu protejarea familiei Kim.

Publicaţia japoneză nu a publicat şi fotografii ale testamentului, ci doar citate despre care afirmă că provin din documentul respectiv.

În privinţa Chinei, principalul aliat al Coreei de Nord, Kim Jong-Il a exprimat un punct de vedere prudent, spunând ca este "ţara care în prezent are cele mai strânse relaţii cu noi, dar ar putea deveni ţara asupra căreia trebuie să fim foarte atenţi pe viitor. Istoric vorbind, China este ţara care a adus dificultăţi ţării noastre. Să aveţi în vedere acest lucru şi fiţi atenţi", ar fi spus Kim Jong-Il, potrivit raportului.

Dezvăluirea acestui testament vine într-un moment în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze, la jumătatea lunii aprilie, o rachetă cu rază lungă de acţiune pentru a amplasa pe orbită un satelit, pentru a celebra 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul naţiunii. Însă Coreea de Sud şi oficialii americani se tem că acest eveniment ascunde, de fapt, efectuarea celui de-al treilea test nuclear subteran.
Mai multe detalii aici: Panică provocată de Coreea de Nord: Ţara este acuzată că pregăteşte al treilea test nuclear