Aproape toate universitatile din tara au marit in acest an numarul cursantilor, ceea ce a dus la o crestere a cererii de cazare venite din partea celor admisi. Numai ca institutiile de invatamant de stat nu cazeaza „boboci”, decat in situatii exceptionale, fapt pentru care acestia trebuie sa se orienteze spre piata imobiliara privata.
Cei mai multi se orienteaza catre garsoniere si apartamente de doua camere, de inchiriat sau de cumparat, atunci cand parintii isi permit o astfel de investitie, care poate fi recuperata la terminarea studiilor.
Aceasta varianta a cumpararii ii scuteste pe studenti si de surpriza unui salt nedorit al chiriei. Potrivit directorului agentiei E.K.S. Company, Stefan Kallos, in Timisoara, de exemplu, un proprietar care inchiria in urma cu doi ani o garsoniera cu 100 DM/luna, cere in acest an 100-150 USD/luna (circa 200-250 DM/luna) si nu lasa din pret, pentru ca gaseste chiriasi si la acest tarif. Chiria pentru un apartament de doua camere este de 150-250 USD/luna, lucru ce se datoreaza cresterii atat a numarului studentilor, cat si al angajatilor unor firme mai rasarite, reprezentante de multinationale de cele mai multe ori, care-si pot permite sa dea acesti bani. Si preturile la garsoniere si apartamente cu doua camere au crescut, dar tot mai avantajoasa se dovedeste achizitionarea lor, mai ales ca pentru acest sector al locuintelor mai mici se gasesc repede clienti, la o revanzare. O garsoniera confort 1 care se vindea in 1996-1997 cu 10.000 DM, acum a ajuns la 15.000 DM. Potrivit unui calcul sumar, in cinci ani o astfel de garsoniera se amortizeaza. La un apartament de doua camere, pretul variaza mai mult in functie de zona -30.000-40.000 DM central si ultracentral si 20.000 DM pentru alte zone.
50% din studenti stau la particulari
Aceeasi tendinta de crestere a chiriilor si a preturilor la apartamente mici se inregistreaza si in centrul universitar Cluj-Napoca. Eugen Szederjesi, director al agentiei Euro Global, sustine ca la 100-150 DM se mai gasesc cu greu garsoniere, iar tendinta este de crestere, tariful mediu fiind de 100 USD/luna, pentru confort sporit. Cum caminele studentesti asigura doar 30% din cererea venita din partea studentilor din universitatile de stat si particulare, restul se cazeaza la particulari. Si la Cluj creste numarul celor care prefera sa cumpere locuintele – o garsoniera medie, situata intr-o zona semicentrala, costa intre 6.000 si 8.000 USD.
In Bucuresti, chiriile isi mentin nivelul, in dolari, de anul trecut, afirma Marcel Iamandei, director al agentiei Apulum 94, cu mici diferente, pentru zonele de periferie, unde, in blocuri cu restantieri, care nu au acces direct la metrou, se inchiriaza si cu un milion de lei pe luna. In rest, in zonele ultracentrale si centrale, studentii straini si romanii cu multi bani platesc intre 150 si 300 USD/luna, in functie de dotarile locuintei, iar in cartiere, in zone bune, precum Vitan si Drumul Taberei, in medie, 100 USD/luna. Pentru Militari, Dristor, Colentina etc. chiria este cuprinsa intre 70 si 80 USD/ luna, pentru o garsoniera standard. La apartamentele cu doua camere nivelul chiriei mai creste cu circa 30-40% fata de garsoniere. Parintii bogati le pot cumpara bobocilor veniti la studii garsoniere ultracentrale si centrale la un pret de 15.000-25.000 USD. Intr-o zona buna, semicentral, se gasesc garsoniere ce costa intre 6.000 si 10.000 USD. Limitele de pret sunt insa relative, in functie de etaj, de vechimea blocului, de dotari.
In Militari, de exemplu, aproape de Politehnica, la 10.000 USD se gasesc de vanzare chiar apartamente de doua camere bine utilate, potrivit datelor agentiei Apulum 94.
Tot la tarifele de anul trecut se inchiriaza in Constanta si Craiova. In ambele orase spre piata privata se orienteaza insa un numar foarte mic de studenti, aproape numai studenti straini, care-si permit sa inchirieze in dolari o locuinta. Aici insa preturile la vanzare scad. Mircea Radulescu, director al agentiei constantene Euro Style, afirma ca fata de anul trecut sunt mai mici cu 10-15% in orasul de la malul Marii Negre, iar Marian Ispas, director al agentiei craiovene Belle Ville, spune ca in Banie preturile se tin cu foarte mare greutate de dolar.     

Un loc in camin costa intre 475.000 Si 2.000.000 lei/luna
Caminele studentesti de stat raman varianta cea mai ieftina de cazare. In aceasta perioada serviciile sociale realizeaza trierea cererilor si impart camerele. Tarifele variaza insa foarte mult de la universitate la universitate si de la un centru studentesc la altul. In plus, se fac si diferentieri intre categoriile de studenti, cei mai avantajati fiind cei care au parintii cadre didactice sau sunt orfani. La polul opus se afla studentii straini si sotii sau sotiile studentilor caministi.
Statul acorda si un buget de subventii, pe care fiecare universitate il imparte cum vrea. La Universitatea din Bucuresti, de
exemplu, revin 200.000 lei pentru un student obisnuit si 400.000 lei pentru un student cu statut special (orfan sau cu parinti profesori), iar la Politehnica doar 140.000 lei, pentru toate categoriile de studenti.
In Bucuresti, cele mai ieftine camere sunt la Universitate, acolo unde, potrivit directorului adjunct al Serviciului Social, sunt disponibile 5.200 de locuri, iar regia pentru un loc se va afla intre 475.000 lei si 600.000 lei, in functie de camin (se face o monitorizare individuala a consumurilor la utilitati). La acest pret se ofera insa aceleasi camere prapadite ca in anii trecuti, pentru ca Universitatea abia a avut bani sa igienizeze spatiile comune ale caminelor si sa repare un acoperis. In plus, cererea este foarte mare, pentru un loc de cazare fiind doi solicitanti.
La Politehnica, sunt de trei ori mai multe locuri (15.200) si sanse mai mari de cazare – circa 70% din solicitanti primesc loc in camin, dar se si plateste mai mult. Aici se percepe si o chirie lunara cuprinsa intre 190.000 lei si 45 USD, care se plateste pe langa regia de camin. Chiria variaza in functie de categoria din care face parte studentul – orfan, fiu de profesori, strain, bursier etc. si de confortul camerei. Aceasta impartire, dupa confort, se regaseste si la unele universitati de stat din provincie. La Iasi, de exemplu, un student va scoate din buzunar intre 300.000 si 600.000 lei pe luna pentru unul din cele 6.000 de locuri din camine.