Preşedintele francez François Hollande a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică organizarea în toamnă a trei summituri europene consacrate locurilor de muncă, creşterii şi investiţiilor, într-un moment în care economia continentului stagnează şi este ameninţată de deflaţie, relatează AFP.
Un prim summit va avea loc la 6 octombrie în Italia 'privind chestiunea creşterii' şi 'locurile de muncă', la iniţiativa acestei ţări.
'Am susţinut propunerea preşedintelui Consiliului italian, Matteo Renzi, de a organiza un summit al UE în Italia la 6 octombrie privind chestiunea creşterii şi cu dorinţa de a pune locurile de muncă în centrul alegerilor europene', a declarat Hollande la finalul unei reuniuni cu liderii social-democraţi europeni de la Paris.
Acest summit va fi urmat la sfârşitul lui octombrie de o altă reuniune consacrată numai zonei euro, solicitată de Franţa.
Un al treilea summit se va desfăşura în noiembrie, după intrarea în funcţiune a noii Comisii Europene conduse de Jean-Claude Juncker, şi va avea drept scop prezentarea unor propuneri în favoarea investiţiilor, una dintre priorităţile viitorului executiv european.
Jean-Claude Juncker şi-a anunţat dorinţa de a aplica un plan de investiţii de 300 de miliarde de euro în viitorii trei ani pentru a lupta împotriva şomajului.
O strategie de investiţii, utilizarea de credite ale Băncii Europene de Investiţii, mobilizarea de fonduri neutilizate se vor afla pe agendă, a spus Hollande la finalul summitului extraordinar dedicat Ucrainei de la Bruxelles. El a pledat ca planul să fie pus în practică 'de la sfârşitul anului sau de la începutul anului viitor'.
Prioritatea este 'ca Europa să fie îndreptată mai mult decât astăzi spre creştere şi locuri de muncă', a subliniat preşedintele francez.
El a caracterizat drept 'preocupant' contextul economic european, marcat de 'o redresare prea slabă şi fragilă', 'o inflaţie scăzută care indică că Europa e în scădere de activitate' şi 'un şomaj prea ridicat'.
Francois Hollande a mai spus că este necesară 'o relaxare a politicii monetare' dar şi mai multă 'flexibilitate' în ritmul de reducere a deficitelor bugetare pentru ca acestea să fie 'compatibile cu obiectivele de creştere'.AGERPRES