În trei ani nu vom mai avea unde să ne depozităm gunoaiele. Capacitatea de depozitare a României este de 18 milioane tone, iar jucătorii din această industrie sunt ameninţaţi de proiectul de OUG privind regimul deşeurilor, a declarat directorul Can Pack Recycling, Dragoş Doru, într-un comunicat al Coaliţiei pentru Economie Circulară.
”Capacitatea de depozitare a ţării este de 18 milioane tone. În trei ani, România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul. Deja sunt probleme în ţară: Clujul a ajuns să depoziteze deşeurile în Oradea, iar Râmnicu Vâlcea, la Bucureşti”, a declarat Dragoş Doru.
CERC a solicitat miercuri premierului Viorica Dăncilă retragerea proiectului de OUG privind regimul deşeurilor, susţinând că acesta nu poate fi adoptat în actuala formulă, întrucât este neconstituţional şi creează condiţii pentru blocarea comerţului, generând, în final, o ”sinucidere” economică a modelului de reciclare a ambalajelor, scrie News.ro.
Dragoş Doru crede că toţi jucătorii sunt ameninţaţi de acest proiect de OUG care va distruge o piaţă funcţională, piaţă care va dispărea şi va fi înlocuită de un monopol.
”Proiectul de OUG reprezintă un act de expropriere a dreptului şi interesului economic, legal dobândit, a actualelor companii OTR licenţiate, care funcţionează în condiţiile legii, întrucât OUG, la art.29, pct. 2, anulează dreptul de funcţionare legal dobândit al acestora. În plus, prevederile art. 16, pct. 4, literele a, b, c, d, din ordonanţă, sunt date astfel încât nicio companie OTR, care funcţionează astăzi, să nu poată îndeplini aceste cerinţe”, se arată în comunicat.
Valentin Mircea, expert în dreptul concurenţei, a susţinut că această măsură este, de fapt, o naţionalizare.
”E absurd ca statul să să vină şi să-ţi spună că nu mai ai dreptul asupra gunoiului tău, că nu-l mai poţi valorifica. Anomalia este aceea că Guvernul vrea să sanţioneze o piaţă care începe să funcţioneze. Şi încet-încet ajungem la economia centralizată”, a spus Mircea, în cadrul comunicatului.