După trei ani şi jumătate de la aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră a reuşit să atragă un miliard euro din fondurile europene.

Premierul Emil Boc le-a reproşat miniştrilor responsabili de gestionarea fondurilor europene că nu sunt suficient de duri cu beneficiarii, fie că este vorba despre autorităţi locale, fie despre operatori privaţi.

Miniştri au făcut o prezentare a evoluţiei absorbţiei fondurilor europene în ultima lună în cadrul şedinţei de miercuri din care a reieşit că în luna august, faţă de luna iulie, s-a înregistrat o foarte mică creştere a sumelor plătite către beneficiari.

„Observăm că în 27 august faţă de 7 iulie s-a ajuns la o absorbţie de 1,079 miliarde euro, faţă de 882 milioane euro. Este o uşoară creştere, dar ritmul este extrem de scăzut. În această situaţie există pericolul ca România să nu poată absorbi sumele puse la dispoziţie de UE.
Nu aţi fost destul de percutanţi şi de duri cu cei care influenţează procesul de absorbţie, fie că este vorba despre autorităţile publice locale, fie de operatorii privaţi”, a spus Boc.

El le-a cerut miniştrilor să arate în ce judeţe şi localităţi nu merg proiectele pentru ca opinia publică să-i impulsioneze pe cei responsabili să îşi îmbunătăţească performanţele.