În Ungaria, mulți se mută înapoi acasă din străinătate mai devreme decât au planificat

„Numărul celor care revin în ţară a crescut mai mult din cauza războiului”, a declarat ziarului amintit Gábor Koroknai, operatorul paginii de Facebook numită „Mutarea acasă”. Ziarul „Magyar Nemzet” a stat de vorbă în urmă cu doi ani cu antreprenorul individual care se ocupă de transporturi de marfă şi de persoane din Europa de Vest în Ungaria – atunci el a observat că migraţia este principalul motiv pentru mutarea acasă, spunând că din 2015 tot mai mulți oameni caută posibilitatea pentru a se întoarce acasă, iar în 2020, de exemplu, la fiecare două zile a avut câte un transport de efectuat.

Acum, Gábor Koroknai a spus ziarului amintit că criza generată de coronavirus a accentuat şi mai mult situaţia, însă dintre cei care au revenit atunci acasă mulţi s-au întors mai târziu în Europa de Vest. În acelaşi timp sunt mulţi care cred în continuare că Ungaria este o ţară mai sigură în comparaţie cu Occidentul. Conform experienței antreprenorului, oamenilor le este frică de război, de multe ori a auzit opinii, potrivit cărora Germania s-a întors mai mult împotriva Rusiei decât Ungaria, ceea ce este considerată o situaţie nu prea fericită de unii care lucrează acolo, conform magyarnemzet.hu

Înfiinţarea unei firme mai complicată, taxe mai mari

Astăzi, Europa, care își revine din criza provocată de coronavirus, este zguduită de creşterea preţului la utilităţi generată de războiul din Ucraina și sancțiunile de la Bruxelles. În acest sens, Gábor Koroknai a afirmat că au avut clienţi care din cauza creşterii majore a preţurilor la utilităţi au decis să se mute înapoi acasă mai devreme decât au planificat. Între timp, aude de aproape peste tot că mulți oameni se gândesc să se întoarcă acasă.

În Europa de Vest, valoarea facturilor la gaze naturale și energie electrică a crescut semnificativ în ultimele luni, iar mulți oameni sunt îngrijorați din cauza acestei situaţii. Potrivit unor informaţii, o parte a industriei germane se va închide, pur și simplu, din cauza deficitului de gaze naturale. „În Occident, mulţi bănuiesc ce va însemna pentru industria germană posibila oprire a gazelor naturale, însă nu vor să aștepte să vadă dacă vor fi concediați. Acasă, mulți oameni își încep o afacere, ceea ce este mai complicat în Germania, deoarece taxele sunt mult mai mari”, a mai precizat Gábor Koroknai.

Trăind ca un Ausländer

Antreprenorul ungar a mai subliniat că prețul diverselor activităţi profesionale a crescut și în Ungaria, astăzi poți câștiga mult mai mult decât acum zece ani. Drept exemplu a amintit de instalatori, care sunt foarte solicitaţi și în Ungaria, unde este aproape imposibil să găsești un specialist, dar chiar dacă găseşti trebuie să aştepți mult timp până te ajută. Cei care au plecat în străinătate acum 12-15 ani, pe vremea lui Gyurcsány, acum pot câștiga bani frumoși şi acasă, a mai spus Gábor Koroknai, potrivit căruia mulți muncitori calificați pot trăi mai bine acasă decât în ​​Occident, unde au mai puțini bani din cauza chiriei și utilităților deduse din câștiguri.

Dacă ne uităm la o familie care lucrează în străinătate, observăm că salariul unuia dintre ei se duce în întregime pentru cheltuielile curente ale casei plus plata utilităților, mulți nu știu, probabil, că în străinătate taxa de grădiniță pe copil este de 450 de euro. În Ungaria, grădinițele nu au costuri atât de mari, a precizat antreprenorul, care a adăugat că a ajutat un inginer să se mute acasă pe motiv că salariile sunt destul de mari şi în Ungaria şi merită să se întoarcă acasă. Gábor Koroknai a subliniat încă o dată că în cazul multor clienţi ai săi a constatat sentimentul „destul”. În opinia sa, te poți sătura să lucrezi în străinătate, mai ales dacă cineva își ia două locuri de muncă pentru a-și câștiga existența. „Oamenii își trăiesc viața ca Ausländer. Cei care vorbesc bine limba, pot obține un loc de muncă mai ușor, iar germanii îi preferă mai mult pe cei cu care pot comunica. Cu toate acestea, mulți nu au cunoștințe lingvistice bune atunci când se decid să plece în străinătate, a explicat Gábor Koroknai.

Este bine pentru copii, este bine pentru bunici

Din punctul de vedere al antreprenorului, este foarte importantă şi întemeierea unei familii. Este mult mai dificil să întemeiezi o familie departe de familie, părinți și bunici, a precizat Gţbor Koroknai, care a adăugat: „Când vin acasă, de multe ori simt că o familie este o familie numai dacă și bunicii pot juca un rol”. Referitor la situaţia copiilor a spus: „Copiii nu se pot afirma în străinătate, deoarece nu pot comunica cu copii de vârsta lor în limba maternă.

Ei nu au prieteni, toată ziua sunt doar cu telefonul. Mulți spun că după ce vin înapoi în ţară, copiii minori devin mult mai liberi din punct de vedere psihic. Ei se schimbă, este bine pentru ei și pentru dezvoltarea lor spirituală ulterioară că pot organiza diferite programe împreună cu bunicii, care pot participa la creșterea lor. Astfel, viața părinților este mai puțin împovărată, au mai mult timp unii pentru alții și prietenii lor, pe scurt, pot trăi acasă o viață mai armonioasă, mai iubitoare și mai fericită”.

Punct de cotitură. Potrivit statisticilor, 2019 a fost punctul de cotitură în ceea ce privește plecările în străinătate. Deși numărul repatriaților a crescut continuu din 2010, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (KSH), din Budapesta, în urmă cu trei ani, pentru prima dată, mai mulți oameni s-au mutat acasă decât au emigrat, comparativ 23.170 de repatriați, „doar” 21.900 au emigrat din Ungaria. În 2020, decalajul s-a adâncit și mai mult, când au fost cu aproape patru mii mai mulți repatriați decât emigranți. Deși numărul emigranților a crescut ușor în 2021, numărul celor care au revenit în ţară a fost şi atunci mai mare.