Prezenţa acţionarilor la adunările generale ale companiilor europene a depăşit pentu prima dată 50%, în cele 12 luni încheiate la 31 iulie, deoarece investitorii încearcă „să se facă auziţi” cu privire la gestionarea efectelor crizei de către directori, scrie WSJ, citat de Mediafax.

Prezenţa medie la adunările generale organizate de companiile incluse în componenţa celor mai importanţi opt indici blue-chip din Europa de Vest a fost de 51% în perioada 1 august 2008 – 31 iulie 2009, faţă de 40% în intervalul corespunzător al perioadei 2006-2007, se arată într-un studiu al agenţiei de consultanţă Manifest, preluat de publicaţia americană.

Înregistrările Manifest au început cu numai trei ani în urmă, însă datele provenite separat din mai multe state vizate confirmă trendul de creştere a prezenţei acţionarilor în adunările generale.

Prezenţă maximă în Marea Britanie

Spre exemplu, datele Manifest pentru Marea Britanie sunt consemnate încă din 1996, iar prezenţa acţionarilor la adunările generale ale companiilor incluse în componenţa indicelui bursier FTSE 100 (Londra) a crescut la 68% în cel mai recent studiu, stabilind un nou maxim.

Potrivit analiştilor, una dintre principalele cauze ale creşterii gradului de implicare a acţionarilor în procesul de luare de decizii este criza financiară.

„În special firmele de servicii financiare au înregistrat creşteri semnificative ale prezenţei în adunările generale în acest an. Această situaţie se datorează nu numai opoziţiei investitorilor pe probleme precum compensaţiile financiare ale directorilor, ci şi numărului ridicat de tranzacţii şi majorări de capital care au fost discutate”, a declarat directorul firmei de consultanţă Georgeson, Cas Sydorowitz. Georgeson oferă companiilor servicii de consultanţă legate de voturile acţionarilor.

Efect pozitiv

Analistul F&C Asset Management George Dallas consideră că creşterea gradului de implicare a acţionarilor este un efect pozitiv.

„Cei care s-au implicat mai mult în acest an nu se vor retrage. Din ce în ce mai multe companii vor resimţi presiuni pentru îmbunătăţirea calităţii managementului”, a arătat el.

Directorul general al Manifest, Sarah Wilson, apreciază că criza financiară a avut un rol important în atragerea mai multor acţionari în adunările genrale, însă trendul de creştere a prezenţei se manifesta deja înainte de izbucnirea turbulenţelor din sectorul bancar.

SURSA: Mediafax