Zilele care au urmat au fost istorice: pe 9 ianuarie 2009, a avut loc prima lansare a software-ului Bitcoin care a lansat rețeaua și primele unități ale criptomonedei Bitcoin. Satoshi Nakamoto a lansat Bitcoin 0.1 la această dată, fiind acceptat doar Windows. Pe 12 ianuarie 2009, prima tranzacție pe rețeaua Bitcoin a fost înregistrată în blocul 170 între Satoshi și legendarul cypherpunk Hal Finney.

În cei 16 ani de la lansare, Bitcoin a crescut semnificativ, devenind un fenomen global, scrie USAToday.

Bitcoin a devenit un fenomen global

Cu o capitalizare de piață actuală de 1,91 trilioane de dolari, Bitcoin se tranzacționează la 96.560 de dolari după ce a stabilit maxime record de 108.268 de dolari pe 17 decembrie.

Bitcoin a inspirat mii de criptomonede și proiecte blockchain, modificând viitorul finanțelor, tehnologiei și guvernării.

Bitcoin, criptomonedă
SURSA FOTO: Dreamstime

Piața criptomonedelor începe anul 2025 într-o notă pozitivă Criptomonedele și-au revenit, redresându-se după pierderile recente, pe măsură ce încrederea investitorilor a crescut

Cum funcționează Bitcoin

Bitcoin este o monedă digitală care a devenit foarte populară de când a fost creată în anul 2009. Funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care nu este controlată de nicio autoritate centrală, cum ar fi băncile.

Mulți oameni o folosesc fie pentru că nu mai au încredere în banii tradiționali, fie pentru a specula (adică să cumpere ieftin și să vândă scump) pe piețele financiare.

Totuși, unii îl folosesc și pentru activități ilegale, cum ar fi vânzarea de droguri sau fraudele online.

A devenit atât de importantă încât și băncile centrale se tem că le-ar putea amenința sistemele financiare. Unii oameni influenți, cum ar fi Elon Musk, au sprijinit creșterea acestei monede digitale.

Criptomoneda este un tip de bani digitali, care există doar online, și folosește o tehnologie numită blockchain. Această tehnologie folosește metode speciale de securitate (criptografie) pentru a proteja tranzacțiile, a controla câte monede noi sunt create și a verifica transferurile de bani.

Deși există și riscuri, criptomonedele pot fi o variantă sigură de a avea bani digitali

Ce va fi în 2025

Activele criptografice au scăzut spre sfârșitul anului 2024. Deși creșterea care a propulsat Bitcoin la cote noi de peste 100.000 de dolari părea că se risipește, criptomoneda a încheiat anul cu peste 120%.

Investitorii pe termen lung au obținut profituri, dar alții au vândut din cauza incertitudinii cu privire la scăderea ratei dobânzii.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, este pe cale să atingă pragul istoric de 100.000 de dolari.

Luni, Bitcoin a crescut cu până la 1,41%, ajungând la un maxim de 99.871 de dolari. În săptămâna precedentă, criptomoneda a înregistrat un câștig de 5,66%, cel mai mare din 24 noiembrie 2024, conform datelor Bloomberg.

Totuși, raliul spectaculos din 2024 a încetinit spre sfârșitul lunii decembrie, deoarece investitorii au început să își marcheze profiturile.

Sprijinul pentru criptomonede anticipat, din partea administrației Trump, a fost un catalizator esențial, ridicând prețul criptomonedei la un maxim istoric de 108.315 dolari. Așteptările privind reglementări favorabile, precum „un super ciclu în 2025”, sunt susținute de Khushboo Khullar, partener de investiții la Lightning Ventures.

Viitorul criptomonedei depinde parțial de măsurile pe care administrația Trump le va lua pentru a-și îndeplini promisiunile pro-crypto, cum ar fi crearea unui stoc strategic național de Bitcoin. În ciuda entuziasmului, scepticii avertizează asupra riscurilor unui declin.