Cand a vizitat prima oara zona, organizatia Salvati Copiii avea intentia sa deschida un centru pentru copiii abandonati in spitale. La fata locului, prioritatile s-au schimbat; saracia era generalizata, interesul copiilor pentru scoala era mare, iar rata abandonului, scazuta. Drept urmare, Salvati Copiii a hotarat sa deschida un centru de zi denumit Centrul comunitar de consiliere si sprijin pentru copilul aflat in dificultate. Primul pas facut de echipa locala a fost contactarea primariei din P
Cand a vizitat prima oara zona, organizatia Salvati Copiii avea intentia sa deschida un centru pentru copiii abandonati in spitale. La fata locului, prioritatile s-au schimbat; saracia era generalizata, interesul copiilor pentru scoala era mare, iar rata abandonului, scazuta. Drept urmare, Salvati Copiii a hotarat sa deschida un centru de zi denumit Centrul comunitar de consiliere si sprijin pentru copilul aflat in dificultate.
Primul pas facut de echipa locala a fost contactarea primariei din Petrila, care a devenit partener al proiectului si a concesionat o cladire lasata in paragina. „Am raspuns prompt la solicitarea primita. Era vorba despre o actiune benefica pentu copiii din orasul nostru, ca atare aveam datoria morala sa ne implicam in acest proiect. Salvati Copiii a fost prima organizatie care a venit cu o astfel de propunere.” declara Mihaela Lang, consilier proiecte si programe de dezvoltare al Primariei din Petrila. A urmat amenajarea cladirii, constituirea echipei locale si implicarea doamnei Ronna Tucker, cetatean american, care si-a oferit voluntar serviciile. „Aceasta avusese o experienta personala dureroasa, datorita pierderii propriului copil, si a fost atrasa de dorinta de a se implica intr-un proiect care sa se adreseze copiilor aflati in dificultate. De atunci, domnia sa a ramas legata de orasul Petrila. Cateodata paraseste centrul si pleaca in SUA pentru a organiza campanii de strangere de fonduri, dar revine intotdeauna”, spune Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii.
Insa o cladire si o mana de voluntari nu puteau rezolva problema lipsei fondurilor necesare derularii activitatii centrului. Initiatorii proiectului au contactat mai multe firme, iar la apelul lor a raspuns compania Henkel. Dupa ce le-a fost semnalata problema copiilor din Valea Jiului, reprezentantii acesteia au vizitat zona si au decis sa finanteze functionarea centrului. Suma acordata anual este de 25.000 USD si acopera salariile personalului, costurile pentru asigurarea a doua mese pe zi, imbracaminte, rechizite, produse pentru igiena corporala si dotarile necesare cladirii.
Localnicii s-au lasat greu convinsi
Pana in prezent Centrul comunitar de consiliere si sprijin pentru copilul aflat in dificultate din Petrila (Hunedoara) a dezvoltat, in zona defavorizata a Vaii Jiului, programe de educatie si asistenta sociala, precum si servicii de consiliere pentru aproape 150 de copii si familiile acestora. Copiii cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani beneficiaza de: suport material, consiliere psihologica individuala si de grup, suport social (vizite saptamanale la domiciliu efectuate de asistentii sociali, depistarea problemelor din familie), concomitent cu studiul materiei scolare.
Treptat, copiii au obtinut rezultate mai bune la scoala, relatia cu parintii a functionat mai bine si increderea celor mici in fortele proprii a crescut. „Nimic nu a fost simplu. Cel mai greu a fost sa demontam suspiciunea cetatenilor. Desi, inca de la inceput, cauza a fost una buna, implicarea oamenilor a fost cvasi-inexistenta. Atitudinea reticenta a adultilor a fost invinsa de receptivitatea copiilor”, a adaugat Gabriela Alexandrescu.
Pentru moment, nu se pune problema incetarii functionarii acestui centru. In cazul in care Salvati Copiii nu va mai putea continua finantarea proiectului, organizatorii iau in calcul doar varianta prin care autoritatile locale vor contracta serviciile lor. Experienta de pana acum le-a demonstrat ca preluarea integrala a altor centre de catre institutiile locale nu a fost cea mai fericita solutie, calitatea activitatilor deteriorandu-se rapid.
Parteneriatul intre institutii a fost esential
Proiect: Centrul comunitar de consiliere si sprijin pentru copilul aflat in dificultate
Coordonator: Salvati Copiii
Valoare proiect: 25 de mii de dolari/an
Data inceperii: februarie 2000
Numar de beneficiari: 143 de copii
si familiile acestora
Echipa locala: 16 oameni (psihologi, asistenti sociali, educatori, ingrijitori, bucatar, responsabil centru)
Locatie: Petrila, judetul Hunedoara
Scop: Prevenirea abandonului scolar
si familial
Parteneri si cofinantatori: Fundatia
Prietenii lui Tucker si Primaria Petrila, compania Henkel Romania.
Obstacol: Colaborarea cu localnicii.