Multora li s-ar putea parea un joc pentru copii in care regula de baza este sa iti „impusti” cat mai repede adversarul cu niste bile cu vopsea.
Evidenta arata insa ca, persoane cat se poate de respectabile abia asteapta weekendul pentru a-si demonstra abilitatile in padurile de la marginea Bucurestiului in adevarate batalii cu bile cu vopsea. In numai cativa ani, paintball-ul a devenit unul dintre cele mai practicate jocuri din Romania.
Pentru altii insa paintball-ul este o afacere. O afacere in care au trebuit sa investeasca multi bani si mult timp.
Mihai si Mihaela Badina au aflat de paintball de la niste prieteni din SUA. Momentul in care acestia au adus echipament in Romania pentru o partida intre prieteni a fost decisiv. Cei doi au realizat ca paintball-ul are potential si ca pot dezvolta o afacere cu asa ceva in Romania. Nu au stat foarte mult pe ganduri si, in toamna anului 2000, au si pornit-o. S-au asociat cu niste prieteni, au luat in locatie de gestiune un hectar de padure la Baneasa, au importat echipamentul din SUA si Canada si s-au pus pe treaba. Ca in orice afacere cu potential, lucrurile au inceput sa evolueze din ce in ce mai bine. Numai ca au aparut primele neintelegeri dintre proaspetii asociati care, de comun acord, au hotarat sa se desparta. Mihai si Mihaela Badina au hotarat sa continue afacerea pe cont propriu. Acum stiau cam ce se cere in piata si ce trebuie sa faca. De data asta, hectarul de padure pe care l-au luat in locatie de gestiune este situat la aproximativ un km departare de aeroportul Otopeni.
„A trebuit sa imprumutam 6.000 de dolari de la niste prieteni cu o dobanda de 20% pe sase luni. In total insa cred ca am investit peste 10.000 de dolari”, ne spune Mihai Badina.
Multe dintre investitiile care le-au facut au fost finantate tocmai din profitul pe care il obtineau. Promovarea nu a fost nici ea omisa, cei doi considerand ca cea mai buna metoda este organizarea de meciuri intre vedete. „Cred ca cea mai eficienta metoda de publicitate in cazul paintball-ului este cea de la om la om. Este de ajuns sa vina cineva sa joace si, cu siguranta, va povesti la alte cateva persoane”, ne explica Mihaela Badina. Astfel, in sase luni, firma celor doi a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 10.000 de dolari. „Acum avem in medie 40 de clienti pe saptamana”, ne declara Mihaela Badina. Inchirierea terenului si a echipamentului costa 75.000 lei/ora si se joaca in medie doua ore. O bila costa 2.200 lei, iar jucatorii folosesc in medie 40-50 de bile pe meci. Asta inseamna o medie lunara a veniturilor de aproximativ 40 milioane lei. Sotii Badina si-au diversificat afacerea si spre zona importului de echipament pentru cei care vor sa porneasca astfel de afaceri in Romania. „Un set complet de echipament pentru zece jucatori (salopete, masti, „pusti” si echipamentul necesar, inclusiv licenta de folosire a marcii paintball in Romania) il vindem cu 4.700 de dolari fara TVA.”, ne spune Mihai Badina. Dar cum arata jucatorul roman de paintball? „Vin in general persoane tinere, intre 18 si 35 de ani, barbati si femei. Avem clienti si firme care apeleaza la noi in cazul „team building-urilor”. Este un sport de echipa si functioneaza foarte bine in astfel de situatii. Avem clienti care joaca numai pe ploaie sau clienti care joaca numai pe inserate”, ne spune Mihaela Badina.
Cei doi au insa ganduri serioase in dezvoltarea afacerii lor, si intre timp au inregistrat marca Paintball. „Cei care vin si cumpara echipament de la noi primesc un certificat, care le da voie sa foloseasca denumirea paintball in Romania. Lucram la punerea bazei unei federatii de paintball in Romania, insa trebuie sa mai asteptam cativa ani, datorita legislatiei actuale”, incheie Mihai Badina.

Business start

Daca vreti sa intrati in afaceri cu paintball va trebuie in primul rand o firma, care in lista domeniilor de activitate sa aiba trecuta denumirea „Alte activitati recreative”.
Cei care vor sa importe material, pe langa autorizatiile care sunt necesare la constituirea firmei trebuie sa mai obtina o hartie de la Ministerul de Interne care sa dovedeasca faptul ca „pustile” si bilele cu vopsea folosite in joc nu intra sub incidenta regimului armelor si munitilor. „Armele” de paintball folosesc, pentru a trage, o mica butelie de dioxid de carbon. Din acest motiv trebuie sa obtineti de la ISCIR (Institutul de Stat pentru Controlul Instalatiilor si Recipientelor sub presiune) o hartie care sa dovedeasca faptul ca raportul dintre volumul de gaz si presiunea sa nu depaseste o anumita limita.
Alegerea locatiei este destul de importanta. Chiar daca multi folosesc padurile, paintball-ul este la fel de interesant si daca este jucat intr-o cladire amenajata sau pe un teren plat cu obstacole.
Echipamentele pot fi cumparate fie din import, fie de la distribuitori locali. Este de preferat a doua varianta pentru ca o data cu achizitionarea esti si instruit despre cum sa folosesti echipamentul.

Peste 5.500 de dolari investiti in paintball la Brasov

Brasov si Predeal sunt alte doua orase in care se organizeaza partide de paintball. La sfarsitul anului trecut, chiar inainte de Revelion, Nicolae Gherman s-a gandit ca acest joc poate fi o afacere destul de buna, asa ca a investit peste 5.500 de dolari. Daca ianuarie a fost o luna moarta, lucrurile au inceput sa evolueze din ce in ce mai bine. Costul unei ore si jumatate de paintball este de 350.000 lei, in pret intrand si 50 de bile cu vopsea. „Acum, avem in medie cam doua grupuri de persoane pe saptamana, insemnand 20 de persoane saptamanal”, ne spune Nicolae Gherman.