Cazurile de coronavirus înregistrează creșteri record, iar autorititățile se află în postura în care trebuie să impună reguli aspre pentru a limita răspândirea virusului. Din păcate, cei mulți cetățeni nu sunt deloc de acord cu aceste măsuri.
Un lucru este sigur: demonstrația de luni după-amiază împotriva măsurilor guvernamentale menite să împiedice răspândirea coronavirusului are potențialul de a deveni un eveniment în masă. Înghesuiți și, mai ales, fără mască, în jur de 1.500 de oameni au protestat luni după-amiază în fața Operei din Viena. Printre numeroșii participanți au fost deopotrivă cei care neagă existența virusului, cei care refuză să poarte mască, cei care se opun vaccinului, cei care cred în teoria conspirației și extremiștii de dreapta, notează Der Standard.
Având în vedere numeroasele încălcări ale măsurilor pentru combaterea COVID-19, organizatorii evenimentului au trebuit să utilizeze un microfon pentru a cere participanților să păstreze distanța, dar aceștia nu au reacționat în consecință. Poliția s-a consultat cu autoritățile sanitare responsabile, care au renunțat la a emite măsuri suplimentare în vederea aplicării legii, astfel încât încălcările au rămas nepedepsite.
Cine e vinovatul?
Autoritățile orașului Viena și poliția aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta cu privire la cine ar fi trebuit să ia decizia de a pedepsi încălcările legii. Pe Twitter, reprezentanții orașului au susținut că autoritatea sanitară poate contribui doar cu o expertiză, decizia efectivă dacă încălcările să fie pedepsite sau nu revenind poliției ca autoritate responsabilă de adunările publice.
În agitația demonstrației, jurnalistul independent Michael Bonvalot a documentat câteva incidente de extremism de dreapta. Unii participanți au comparat vaccinarea cu asasinarea în masă întreprinsă de național-socialiști. Au fost arătate cutii de carton cu desene care reprezentau în mod evident un lagăr de concentrare. Propoziția „Vaccinarea te face liber” („Impfen macht frei”, parafrază a sloganului nazist „Arbeit macht frei”) putea fi citită și, potrivit jurnalistului, un participant ar fi arătat chiar salutul lui Hitler.
La miting, o purtătoare de cuvânt a mulțimii protestatare a precizat că măștile fac mai mult rău decât bine. În timpul demonstrației, au existat de asemenea plângeri împotriva unui local care a impus obligativitatea purtării măștii. În plus, oamenii de la fața locului au scandat sintagma „presă mincinoasă”, potrivit unui martor ocular al ziarului DER STANDARD. Pe fondul demonstrației inițiale, s-a format o contramanifestație antifascistă de mai mici dimensiuni.