După vånzarea acţiunilor deţinute la producătorul de materiale de construcţii Simcor Oradea, Mihai Voiculescu îşi ţine cele opt milioane de euro, partea lui, la adăpost. Motivul: e prea riscant să investeşti acum într-un nou business în Romånia.

A intrat în afaceri pe piaţa romånească în 1992, după şapte ani de şedere în Germania, iar cåţiva ani mai tårziu a preluat Simcor, împreună cu partenerul său Stache Lutz.

În urmă cu cåteva luni, cei doi şi-au våndut acţiunile deţinute la producătorul orădean fondului polonez de investiţii Enterprise Investors, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 53 de milioane de euro. „Eu am deţinut cam 15% din diferitele divizii ale Simcor. Am våndut, alături de partenerul meu, un pachet de 75% din acţiunile companiei, restul fiind în posesia unor acţionari minoritari. Din cåte ştiu, Enterprise Investors încearcă acum să preia şi deţinerile acestora“, explică Voiculescu. Înainte de tranzacţie, cei doi parteneri deţineau 100% din Simsped (logistică), Simpromat (desfacere, marketing), Simcor Management (management) şi Simcor Var (producător de var).

De asemenea, deţineau diverse pachete importante de acţiuni în alte trei firme din structura grupului, şi anume la Simcor (producător BCA), Simterac (producător teracotă) şi Simbeton (beton). Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat, în 2007, la aproximativ 70 de milioane de euro.

Prima afacere a lui Voiculescu a fost lansată imediat după reîntoarcerea în Romånia, cånd, împreună cu Stache Lutz, a început să livreze ciment polonez în Germania cu vagoane închiriate de la CFR şi de la alte companii de profil. Apoi, în 1998, a apărut oportunitatea reprezentată de Simcor. Compania a fost preluată de cei doi pentru circa 1,5 milioane de dolari, iar în scurt timp, în noul grup a fost integrată o fabrică producătoare de BCA din Suceava şi Lafarge Var. Dezvoltarea unei reţele de distribuţie a materialelor de construcţii a venit ca o necesitate firească. Aşa a fost înfiinţată compania Acom, care anul trecut a înregistrat afaceri de aproape 25 de milioane de euro.

Nu au fost însă omise nici afacerile din Germania, unde Mihai Voiculescu a fost implicat în dezvoltarea de proiecte rezidenţiale, alături de cåţiva parteneri. Acum, vrea să creeze un portofoliu de 100 de proprietăţi în Germania şi Romånia, pe care să le închirieze. „Încerc să cumpăr un imobil de locuinţe în Berlin, pentru că preţurile de acolo sunt la circa o treime din cele din Romånia. E o perioadă bună pentru investiţii. Evident, sunt apartamente sociale, nu de o calitate excepţională“, afirmă Voiculescu, care are pregătite în acest sens cåteva sute de mii de euro. Afacerea va fi administrată de fiica lui, care studiază ştiinţele economice la Berlin.

Vånzarea: oferte de la 15 companii

Partea lui Mihai Voiculescu din vånzarea Simcor a fost de circa opt milioane de euro. Pentru fabrica lui s-au duelat în oferte 15 companii şi fonduri de investiţii. În cele din urmă, a cåştigat Enterprise Investors, deşi la un moment dat în piaţă se vehiculau informaţii potrivit cărora AIG Capital Partners ar fi înaintat o ofertă de 80 de milioane de euro. Recunoaşte că au fost inspiraţi cu vånzarea în acel moment. „Cred că dacă vindeam acum, nu mai încasam 53 de milioane de euro. Piaţa se reaşază“, zåmbeşte Voiculescu.

Între proiectele omului de afaceri nu intră, momentan, iniţierea unui business nou. „E prea riscant acum să deschizi o afacere în Romånia. Structurile pieţei nu sunt încă aşezate“, spune el.

În schimb, va continua să se ocupe, din poziţia de director executiv, de asociaţia producătorilor de BCA (ProBCA), pe care vrea să o structureze şi să îi confere forţa asociaţiei de profil din Germania. „Un an sau doi, mă voi concentra să dezvolt asociaţia, apoi voi mai vedea, dar ţintesc către zona de consiliere a companiilor din acest domeniu“, spune Voiculescu.

Omul de afaceri consideră că, pe piaţa construcţiilor, care, în opinia lui, s-a dezvoltat nenatural, de suferit vor avea doar dezvoltatorii, în vreme ce producătorii de materiale de construcţii îşi vor găsi debuşeul în construcţiile în regie proprie realizate de romånii care au muncit în străinătate.

„O problemă poate apărea doar în cazul în care vor mai intra pe piaţă şi alţi producători, care vor suplimenta oferta actuală de 2,5 milioane de tone de BCA, de exemplu. Altfel, nu cred că această piaţă va avea probleme“, prognozează Voiculescu.

Nu crede că Romånia va fi afectată grav de criza financiară actuală. „Cred că şi la anul vom avea o creştere economică de cel puţin 5%. Nu ne putem compara cu Islanda, unde a dat faliment statul, sau cu Ungaria, care trăieşte din credite de pe vremea lui Kadar (Janos Kadar, conducător al Ungariei în perioada comunistă, n.red)“, explică omul de afaceri.

Mihai Voiculescu preferă să-şi păstreze banii cåştigaţi în urma afacerii Simcor. Singurele investiţii pe care le va face vor fi în apartamente, pånă va completa un portofoliu de o sută de proprietăţi

Un pact de 200 de milioane de euro

Asociaţia ProBCA include companiile Macon Deva, Simcor Oradea, Celco Constanţa, Soceram şi Eco – Block. Se aşteaptă alăturarea companiilor Prefabricate Vest (considerată de Mihai Voiculescu drept următoarea ţintă a investitorilor), Somaco şi Elpreco. Cifra de afaceri cumulată a membrilor asociaţiei depăşeşte 200 de milioane de euro, la un număr de 2.000 de angajaţi. Rolul acestei asociaţii este de a proteja interesele acestor companii în relaţia cu instituţiile guvernamentale şi patronale din Romånia şi din străinătate.

135-22373-17business47.jpg