Situaţia de incertitudine de pe pieţele financiare internaţionale ar putea să determine tot mai multe persoane să se întoarcă la şcoală pentru a urma un MBA, sunt de părere reprezentanţii Open University din Anglia.
Cånd a fost promovată în funcţia de supply chain manager în cadrul filialei din Bucureşti a unei firme olandeze, în 2002, Petronela Bădărău a realizat că trebuie să meargă din nou la şcoală pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de afaceri. „M-am trezit cu un departament de 25 de oameni în subordine, iar experienţa mea managerială era zero. Atunci, am simţit nevoia să îmi perfecţionez cunoştinţele teoretice de management“, îşi aminteşte Petronela Bădărău. Aşa că a decis să urmeze un program de MBA în Romånia care să îi ofere o mai mare flexibilitate, întrucåt serviciul nu îi permitea să parcurgă un masterat cu program full-time. „Am ales programul de MBA al Open University din Anglia, oferit de Codecs în Romånia. Am luat această decizie pentru că acest masterat mă ajuta să îmbin teoria cu practica, a fost tot timpul teorie pusă în practică“, explică Petronela Bădărău, care a absolvit în acest an masteratul.
MBA-ul oferit de Codecs este parcurs de fiecare student în ritmul său, în funcţie de cum îi permite programul de la locul de muncă, şi nu există obligativitatea de a finaliza cursurile în numai doi ani, aşa cum se întåmplă la alte şcoli de afaceri.
Jumătate din studenţii MBA plătesc cursurile din buzunar
Taxele de şcolarizare se ridică în acest moment la aproximativ 17.000 de euro şi aproximativ 50% din studenţi îşi achită singuri costurile, ceilalţi fiind finanţaţi de companiile la care lucrează. „Mie angajatorul mi-a acoperit aproximativ un sfert din costuri, iar restul banilor au fost din resurse proprii“, susţine Petronela Bădărău.
Rămåne însă un masterat în administrarea afacerilor un program dorit pe care managerii să şi-l dorească la fel de mult chiar şi în vremuri de criză? Sau, dimpotrivă, există tentaţia de a amåna începerea cursurilor pånă în momentul în care situaţia de pe pieţele financiare devine mai previzibilă şi mai stabilă? „Cu siguranţă că eu aş fi dat banii pentru un MBA şi într-o perioadă de criză. Indiferent dacă este criză sau nu, în momentul în care faci o investiţie de acest gen, te gåndeşti la efectele pe termen lung“, consideră Petronela Bădărău, care, în timp ce urma masteratul de la Codecs, a plecat de la vechiul angajator pentru un post de project manager la compania Ascenta, membră a grupului Softwin.
O părere similară are şi Denise Kirkpatrick, Pro Vice-Chancellor, The Open University, care consideră că instituţiile care au acreditare internaţională încă nu au motive să se teamă că interesul managerilor pentru programele de MBA se va diminua. „În condiţiile economice actuale, nici experţii nu pot prezice ce se va întåmpla. Cu toate acestea, cele mai bune şcoli de afaceri au observat, în trecut, că atunci cånd este o criză economică, oamenii se întorc la şcoală“, spune Denise Kirkpatrick, care adaugă că programele de afaceri Open University sunt apreciate pentru faptul că pun un mare accent pe partea practică. „Cursurile au un fundament teoretic foarte solid, dar noi considerăm că modul în care concepem educaţia de afaceri bazată pe exemple practice este punctul forte care îi poziţionează pe absolvenţii noştri pe piaţa muncii“, conchide Denise Kirkpatrick.
«În condiţiile economice actuale, nici experţii nu pot prezice ce se va întåmpla. Cu toate acestea, cele mai bune şcoli de afaceri au observat, în trecut, că atunci cånd este o criză economică, oamenii se întorc la şcoală.»
Denise Kirkpatrick, Pro Vice-Chancellor, The Open University
Alte programe de MBA din România
ASEBUSS este prima şcoală de afaceri romåno-americană şi are peste 14 ani de experienţă pe piaţa autohtonă a programelor de MBA. Taxa anuală de şcolarizare este de 9.500 de euro.
Bucharest School of Management este un program romåno-canadian. Taxa de şcolarizare pentru MBA este de 12.000 de euro şi se poate plăti în cinci tranşe.
Universitatea Tiffin din Statele Unite ale Americii oferă un program de Executive MBA în parteneriat cu Universitatea Bucureşti. Taxa de şcolarizare este de aproximativ 14.000 de euro, dacă este plătită într-o singură tranşă.
Programul MBA-INDE, oferit de Academia de Studii Economice din Bucureşti în parteneriat cu Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii din Paris, poate fi finalizat în doi ani, taxa de şcolarizare fiind de 2.200 de euro pe an.
Sheffield MBA este oferit în Romånia de către City College din Grecia. Taxa de şcolarizare pentru cei doi ani de studiu este de aproximativ 14.000 de euro.