In asteptarea deciziei OPEC referitoare la redimensionarea productiei, pretul petrolului a evoluat diferit la Londra si la New York. In timp ce sortimentul Brent, tranzactionat la Londra a inregistrat astazi o usoara crestere, de 0,06 dolari, in SUA, sortimentul WTI Intermediate este la aceasta ora in scadere cu aproape un dolar si jumatate fata de ziua precedenta. Ieri, ambele sortimente au fost pe minus, chiar daca La Ney York scaderea a fost de 0,91 de dolari pana la 43,60 USD, in timp ce la Londra scaderea a fost de doar 0,04 dolari, pana la 44,56 USD. Cosul OPEC a inregistrat ieri o scadere de 1,79 de dolari, fiind cotat la 40,74 USD.
Evolutia de astazi, chiar in ziua intrunirii OPEC, a fost la New York una linistita, ecartul fiind de doar trei dolari. De la o deschidere in jurul valorii de 45,50 dolari, pretul barilului s-a dus mai intai pana la 47 de dolari, pentru a cobori apoi pana la 43,30 USD. Dupa doua tentative nereusite de a sparge pragul de 47 de dolari, pretul s-a stabilizat intre 46-46,50 dolari. Acum, pretul fluctueaza intre 42-42,50 dolari.
Potrivit declaratiilor facute de oficialii OPEC inainte de intrunire, cartelul intentioneaza sa reduca productia cu doua milioane de barili pe zi. O noutate este apropierea fata de Rusia, care s-a putut observa din declaratiile ministrului petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah, care a spus ca „OPEC, singur, nu poate sa faca totul. Nu stiu cum vom putea noi administra singuri o reducere de doua milioane de barili. Am avea nevoie de ajutorul Rusiei si al altor parteneri”. Prezent la intrunirea din Algeria, adjunctul premierului rus, Igor Sechin, a afirmat ca Rusia nu va reduce productia cu mai mult de 320.000 de barili, cantitatea fiind la jumatatea asteptarilor liderilor OPEC.
Problema de acum nu mai este reducerea in sine ci impartirea cotelor. Ingrijorate sunt Nigeria, Ecuador si Venezuela care depind masiv de exporturile lor de petrol. Ministrul saudit al petroluli, Ali al-Nuaimi a declarat ca „reducerea trebuie facuta, deoarece oferta este in exces in timp ce cererea se tot restranga. Trebuie sa ne adaptam la piata”, avertizand aceste tari sa nu se astepte ca restul partenerilor din OPEC sa isi asume cote mari, in timp ce altii sa ramana cu productia nemodificata.