Rusia ar putea răspunde în justiţie pentru crimele din Ucraina!

România susţine ideea unui înalt tribunal care să judece agresiunea Rusiei în Ucraina

Este vorba despre un înalt tribunal, cu o prezenţă internaţională solidă, care să judece aceste infracţiuni de agresiune. România susţine o astfel de soluţie solidă din punct de vedere juridic, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti se află la Bruxelles, unde participă la Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene.

„Astăzi avem un CAE cu o agendă foarte încărcată. O temă foarte importantă este susţinerea Ucrainei pentru a se pune capăt acestui război de agresiune. (…)

Referitor la Ucraina, voi reitera poziţia exprimată săptămâna trecută, în timpul reuniunii de la Stockholm, în format Gymnich. În primul rând, voi sprijini adoptarea rapidă a celui de-al 8-lea pachet de asistenţă financiară pentru susţinerea Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

În acelaşi timp, voi insista pe adoptarea, cât mai curând posibil, a celui de-al 11 set de sancţiuni împotriva Rusiei şi voi saluta faptul că emisarul special pentru implementarea sancţiunilor este invitat astăzi pentru a prezenta situaţia actualizată.

Am cerut la reuniunea în format Gymnich o asemenea prezentare, alături de alţi colegi, şi mă bucur că acest lucru se întâmplă”, a declarat Bogdan Aurescu luni, 22 mai.

În cadrul CAE, ministrul român de Externe va prezenta situaţia sprijinului multidimensional acordat Ucrainei de către ţara noastră, vorbind aici despre refugiaţi, despre tranzitul produselor agricole etc.

Problema Balcanilor de Vest

Ucraina nu este însă singurul subiect de interes de pe agenda Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

Ministrul Bogdan Aurescu urmează să reafirme susţinerea României pentru perspectiva europeană a partenerilor din Balcanii Occidentali. Totodată, şeful diplomaţiei de la Bucureşti va prezenta viziunea ţării noastre asupra contextului dificil actual, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cu implicaţii şi asupra regiunii Balcanilor Occidentali, transmite Agerpres.

Un punct cheie va fi şi cel al unei cooperări sporite între UE şi ţările din Balcanii Occidentali în legătură cu combaterea atacurilor cibernetice, a interferenţelor externe şi a manipulării informaţiei.

Zelenski vrea un tribunal similar cu cel de la Nürnberg, pentru a judeca Rusia şi pe Vladimir Putin

Reamintim că la începutul lunii mai, aflat la Tribunal Internațional pentru Crime de Război de la Haga, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut crearea unei curți penale speciale.

Această instanță excepțională ar urma să judece presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina și să-l urmărească penal pe președintele rus Vladimir Putin „pentru acțiunile sale criminale”.

„Cu toții vrem să vedem un Vladimir diferit aici, la Haga, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla atunci când vom câștiga”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai afirmat că tribunalul special ar trebui să aibă ca model Tribunalul de la Nürnberg, înființat de aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a judeca crimele de război naziste.