Înălțarea Domnului este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an.
Este mare sărbătoare pentru creştin-ortodocşii din România joi, 25 mai!
Înălţarea Domnului se sărbătoreşte joi, 25 mai, la patruzeci de zile de la Paşte
În săptămâna a şasea după Paşte este prăznuită Înălţarea Domnului. unul dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii.
În acea zi, Iisus s-a arătat din nou în trup Fecioarei Maria şi ucenicilor săi şi apoi s-a înălţat la ceruri. Iisus i-a dus pe Apostolii săi pe Muntele Măslinilor, iar acolo le-a dezvăluit vor fi „îmbrăcaţi cu putere de Sus”. Mântuitorul i-a asigurat pe aceştia că va fi tot timpul alături de ei şi de toţi oamenii botezaţi în religia creştină şi după ce misiunea sa pe pământ se va fi încheiat.
Mai mult, Iisus i-a îndemnat atunci pe Apostolii săi să meargă în toată lumea şi să propovăduiască învăţătura lui Dumnezeu.
Credincioşii trebuie să ştie că de Înălţare se înroşesc din nou ouă, la fel ca înainte de Paşte, şi se spune „Hristos s-a Înălţat!”, răspunzându-se cu „Adevărat s-a Înălţat!”.
Această mare sărbătoare mai este cunoscută şi drept „Ispas” în popor, provenind din cuvântul latin „Spasiteli”, care înseamnă „Mântuitorul”.
Tradiţiile şi obiceiurile respectate cu sfinţenie în multe regiuni din România
Există însă şi multe tradiţii şi obiceiuri ce se respectă în popor în ziua Înălţării Domnului, dar şi în seara de dinaintea acestei mari sărbători.
Spre exemplu, în unele zone din Argeş şi din Transilvania, fetele şi băieţii merg în ajunul Înălţării Domnului, noaptea, să culeagă flori de alun, care înfloresc şi se scutură în zorii aceleiaşi zile. Tradiţia spune că aceste flori au puteri magice şi trebuie păstrate alături de busuiocul sfinţit la Bobotează, totul pentru a aduce sporul în gospodărie, a menţine armonia şi dragostea în familie.
În multe locuri din Muntenia, bărbaţii poartă frunze de nuc la brâu, despre care se spune că îi scapă de durerile de spate. Iisus Hristos a purtat şi el un mănunchi de frunze la brâu în ziua Înălţării Sale la cer.
Mulţi credincioşi merg la mormintele rudelor, dar şi la cele care zac părăsite în cimitire, pentru a le împodobi cu frunze de paltin. Se spune că astfel cei trecuţi la cele veşine să vor odihni în pace, iar strigoii vor fi alungaţi din acele cimitire.
Tradiţia populară mai spune că ferestrele caselor trebuie împodobite cu frunze de leuştean, o plantă care protejează împotriva pagubei şi a bolilor. Tot în ziua Înălţării Domnului, este bine să culegeţi florile, frunzele şi ramurile unor plante protectoare, precum paltin, nuc, alun sau leuştean, despre care se spune că au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marii sărbători.
Pe de altă parte, este complet interzis să ne certăm de Înălţarea Domnului sau să încurajăm resentimentele. Credincioşii trebuie să aibă grijă nici să nu împrumute bani său să înstrăineze vreun obiect din casă.