Românii abia aşteaptă data de 1 iulie pentru noi măsuri de relaxare. Nu numai că acest lucru nu ar putea avea loc, însă oficialii de Guvern se gândesc chiar la revenirea la starea de urgenţă. Ce spune ministrul Nelu Tătaru?
Într-un interviu acordat Digi24, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a oferit detalii despre măsurile de urgenţă pe care este pregătit să le ia Guvernul în cazul în care se ajunge la focare şi la o creştere exagerată a cazurilor de COVID în anumite zone. Tătaru a fost despre restricţii de izolare şi chiar de carantinarea din nou a anumitor zone.
„Acolo unde vom vedea că se trece la o transmitere comunitară accentuată, unde vedem că apar focare, unde anchetele epidemiologice ne sesisează această creştere exagerată, pot veni şi restricţii de izolare, de carantinare a anumitor zone, precum şi dacă ne gândim la un agent economic, care nu respectă reguli, pot merge până la a izola acel agent economic. Suntem într-o perioadă şi într-un moment în care gestionăm trei perioade de relaxare, weekend-uri prelungite, vreo două weeekend-uri prelungite, măsura în care asimptomaticii merg îna zecea zi acasă, mulţi dintre ei fiind cu un test pozitiv, totuşi, şi gândindu-ne că vrem de la 1 iulie să facem alte măsuri de relaxare.
Condiţiile sunt foarte clare: respectarea acelor norme, acelor măsuri de precauţie, precum şi normele de funcţionare şi desfăşurare a acelor relaxări. Suplimentar a venit acum şi externarea asimptomaticilor, în anumite condiţii. Cel care este cu un test negativ are o viaţă normală după cele zece zile, dar cel care este cu un test pozitiv rămâne în izolare acele patru zile, o izolare care va fi monitorizată”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Rador.
Mai avem sau nu parte de relaxare de la 1 iulie?
Întrebat despre noile măsuri de relaxare de la 1 iulie, dacă vor mai intra sau nu în vigoare, Nelu Tătaru a răspuns: „O să avem o analiză mâine şi poimâine, după două-trei zile în care avem asimptomatici acasă, după ce avem cele trei perioade de măsuri de relaxare şi după ce monitorizăm şi respectarea regulilor.”
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre măsura izolării în cazul călătoriilor în străinătate, dar şi a persoanelor care se întorc din alte ţări afectate de COVID-19.
„În măsura în care avem o creştere a transmiterii în comunitate, atunci unele ţări pot lua şi aceste decizii (izolarea românilor care ajung acolo – n.red.). Din punctul nostru de vedere, noi luăm şi reevaluăm toate ţările europene la cele şapte zile. În măsura în care corespund ca transmitere în ţările respective, noi luăm decizia de a nu trece la izolare la domiciliu, când vin în România sau cetăţenilor români care revin în România. Dar, mă repet, Institutul Naţional de Sănătate Publică face o evaluare a acestor ţări, precum şi ţările respective îşi fac evaluarea lor. Şi în ceea ce ne priveşte, luăm deciziile în consecinţă”, a mai precizat ministrul.
România, înapoi în starea de urgenţă?!
Nelu Tătaru a fost întrebat cum vede valul doi al pandemiei, dacă nu va mai avea toate spitalele în coordonare. Ministrul a dat de înţeles că, dacă situaţia va deveni foarte gravă, România ar putea declara iarăşi starea de urgenţă.
„Vedeţi dumneavoastră, starea de urgență ne-a dat acea coordonare. În momentul în care vom avea necesitatea unei stări de urgenţă, vom avea şi o coordonare. Eu sper ca primul val al pandemiei să ne fi învățat ceva și pe noi, ca Ministerul Sănătăţii, şi pe managerii de spitale şi să putem coordona, dacă nu unitar, măcar consolidat și solidar, orice efort pe care o să îl avem în eventualitatea unui val doi.
Reporter: Deci dacă va fi nevoie și situația se va agrava, am putea ajunge la o stare de urgență?
Da, cu preluarea coordonării, dar în acest moment, haideţi să terminăm primul val, să vedem că am ieșit, că am ieșit cu rezultate bune, că avem un timp sau un răgaz să ne pregătim de tot ce înseamnă pregătirea unui eventual val doi, atât ca şi depozite de materiale sanitare, de medicamente, de echipamente, iar eu sunt sigur că un eventual val doi nu ne va mai prinde, o dată, nepregătiţi ca materiale, dar nici ca parte umană, acum ştiind cu cine avem de-a face.”