Trei factori principali susțin acest prognostic. În primul rând, Rusia a învățat din războaiele anterioare că agresiunea dă roade. În al doilea rând, situația internă instabilă din Rusia înseamnă că succesul politicii externe este văzut ca un instrument de stimulare a coeziunii societale și a elitelor, notează gen. (R) Alexandru Grumaz într-un articol publicat pe EVZ.
Înarmarea Rusiei versus reînarmarea Europei!
În al treilea rând, deși NATO a început să-și întărească granițele de est, reînarmarea și recalificarea în Occident va dura ceva timp. Între timp, modernizarea armatei Rusiei continuă în ciuda problemelor economice ale țării, oferind Rusiei oportunități de a exploata slăbiciunile și indecizia occidentală. NATO are un avantaj de 3:1 față de Rusia în forțele terestre în serviciu activ și în forțele navale și un avantaj de 10:1 în avioane de război.
Mai mult, capacitatea economică a alianței NATO de a susține un război prelungit o depășește pe cea a Rusiei. Așa ne indică statisticile. Primi care au descoperit necesitatea reînarmării propriilor trupe au fost polonezii. Polonia cheltuiește aproape 4% din PIB-ul său anual pentru apărare. Ministru de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru The Guardian că Occidentul ar trebui să înceteze să se limiteze în sprijinul său pentru Ucraina. El a spus că Polonia va sprijini o schemă la nivelul UE pentru a încuraja ucrainenii să se întoarcă acasă pentru a lupta. De asemenea este necesară o rearmare pe termen lung a Europei pentru a contracara ambițiile Rusiei, a mai spus ministrul de externe polonez.
D. Vance în echipă cu Donald Trump
Facem o scurtă paranteză și trecem în revistă un eveniment important în creionarea situație geopolitice din 2025. La summitul NATO de la Washington o întrebare cheie a fost cum se va organiza Alianța în încercarea de a acorda sprijinul militar pe termen lung pentru Ucraina mai ales în condiția ipotetică că Donald Trump câștigă alegerile din SUA.
La Convenția republicană Trump și-a nominalizat vicepreședintele pe senatorul de Ohio, JD Vance. Liniștea s-a lăsat prin cancelariile occidentale, deși nu știm rezultatele alegerilor din 5 noiembrie 2024. De ce oare această liniște? Senatorul din Ohio, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. El se opune vehement folosirii mai multor fonduri pentru a ajuta Ucraina și a criticat ceea ce el vede ca fiind dependența excesivă a Europei de Statele Unite când vine vorba de investiții militare.
J.D. Vance a servit în Corpul Marin timp de patru ani, inclusiv o desfășurare de șase luni în Irak, înainte de a studia științe politice și filozofie la Universitatea de Stat din Ohio și de a urmat Facultatea de Drept din Yale. A continuat să lucreze la o mare firmă de avocatură corporativă și apoi ca director la firma de investiții a miliardarului Peter Thiel din San Francisco, unul dintre prietenii lui Trump, în fapt cel care l-a prezentat anul trecut la Mar-a-Lago lui Donald. Vance va fi fără doar și poate ”Moștenitorul” lui Trump la conducerea Partidului Republican!
Reînarmarea Rusiei
Analiști militari au pus la îndoială capacitatea Moscovei de a-și reconstrui arsenalul militar pe măsură ce războiul a continuat și, în special, de a produce rachete de precizie. La începutul conflictului, toată lumea a subliniat punctele slabe ale complexului industrial de apărare rus și dependența acestuia de tehnologiile și componentele importate din țările occidentale.
Dar astăzi, capacitatea sa de a reveni este din ce în ce mai surprinzătoare și îngrijorătoare. În aprilie, generalul Christopher Cavoli, care conduce toate forțele americane din Europa, a tras un semnal de alarmă. „Rusia este pe cale să producă sau să recondiționeze peste 1.200 de tancuri de luptă pe an și să producă cel puțin 3 milioane de obuze de artilerie sau rachete – peste triplu cantitatea estimată de SUA la începutul războiului – ceea ce înseamnă mai multă muniție decât toți cei 32 de aliați NATO la un loc”, a declarat el într-o audiere la Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților de la Washington.
De mai multe luni, industria rusă de apărare se reorganizează: trece la 3×8 (trei schimburi pe zi a câte opt ore), creșterea numărului de linii de producție și relansarea site-urilor industriale blocate. În luna mai, s-a dat un nou impuls și cu numirea economistului Andrei Belousov în funcția de șef al Ministerului rus al Apărării. Pe 5 iunie, Moscova a anunțat recentralizarea coordonării eforturilor de război la nivelul Consiliului de Securitate, condus din iunie de Serghei Șoigu.
Industria armelor din Rusia este un sector important din punct de vedere strategic
Industria armelor din Rusia, cunoscută și ca industria de apărare a Rusiei, este un sector important din punct de vedere strategic și un mare angajator în Federația Rusă. Are aproximativ 3,5 milioane de angajați la nivel național și reprezintă 20% din toate locurile de muncă din producție din Rusia. Sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană au împiedicat cu siguranță industria rusă de apărare la începutul războiului. Dar de atunci, Moscova a „atenuat parțial sancțiunile occidentale prin tactici de evaziune”, a subliniat o notă din ianuarie a Institutului pentru Studierea Războiului, unul dintre principalele grupuri de reflecție care monitorizează războiul din Ucraina.
Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un alt grup de reflecție puternic din SUA, a ajuns la aceeași concluzie în aprilie, studiind lanțurile de aprovizionare ale Moscovei. De la începutul anului, de exemplu, Rusia și-a depășit nivelul de producție și stoc de dinainte de război pentru rachete de croazieră, o armă care provoacă pagube enorme. În 2023, producea șase rachete Iskander 9M723 pe lună și deținea 50 de unități în rezervă. Din ianuarie, are 200 de unități în rezervă.
Această creștere se aplică tuturor celorlalte categorii de rachete, potrivit unei note publicate în februarie de Royal United Services Institute, unul dintre principalele grupuri de reflecție din Marea Britanie pe probleme de apărare. În 2021, înainte ca forțele ruse să invadeze, Moscova a produs 56 de rachete de croazieră Kh-101 pe an. Până anul trecut, 2023, a fabricat 460 de rachete de croazieră. Pentru a produce muniție pentru rachete și drone, Rusia depinde de micro-electronice importate din străinătate, dar măsurile americane și europene nu au reușit să blocheze accesul Moscovei la acele componente electronice.
Potrivit raportului, a menținut o aprovizionare amplă de antene fabricate de o companie irlandeză
Potrivit raportului, Rusia a menținut o aprovizionare amplă de antene fabricate de o companie irlandeză care sunt utilizate în kituri de planare pentru bombe. Expansiunea producției de arme a Rusiei oferă dovezi clare că mii de sancțiuni occidentale s-au dovedit ineficiente.
Efortul de război rusesc este la fel de semnificativ în segmentul tancurilor, cel mai important element de pe câmpul de luptă. Potrivit estimărilor Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), principala autoritate mondială în domeniul arsenalelor militare, producția anuală în această zonă a crescut de la aproximativ 40 de tancuri înainte de februarie 2022 la 60-70 până în 2023 și „posibil chiar mai multe” în cursul acestui an 2024.
„Pe baza acestui model, rata de producție începând cu 2025 ar putea depăși 90 pe an”, a spus IISS într-o notă publicată pe 11 iunie. O analiză a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) estimează că Rusia a pierdut 3.000 de vehicule blindate de luptă în ultimul an, 2023, și aproape 8.800 de la începutul războiului. Neputând produce nicăieri în apropierea acestui număr de vehicule, Rusia a recondiționat în principal hardware-ul vechi. Pentru a-și susține efortul de război, Rusia a căutat sprijin din partea țărilor paria, precum Iranul și Coreea de Nord.
Din toamna lui 2022, dronele „kamikaze” furnizate de Teheran, asemănătoare cu rachete mici, au început să fie identificate în prima linie, iar până în primăvara lui 2023, prima linie de asamblare a Rusiei pentru acest tip de drone a devenit operațională. O fabrică din Tatarstan, la 800 de kilometri est de Moscova, produce o versiune și mai puternică, redenumită Geran-2. Pentru muniție, Rusia a apelat la Coreea de Nord, cu care împarte o graniță de 19 kilometri.
După un început discret, comerțul a crescut
După un început discret, comerțul a crescut. Numai în 2023, aproximativ 2,5 milioane de obuze – echivalentul aprovizionării pentru câteva luni pe frontul ucrainean – au fost livrate prin portul Vostochni, la est de Vladivostok, potrivit Washingtonului. Aceste transferuri reprezintă o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în ianuarie 2024. Declarația nu a împiedicat Moscova și Phenian să semneze în iunie 2024 un acord de cooperare, care să includă o clauză de asistență reciprocă în caz de agresiune.
Fabricile rusești au susținut că au livrat 1.500 de tancuri de luptă în anul 2023, dintre care 1.180 până la 1.280 au fost reactivate din depozit, potrivit IISS. Aceste numere, împreună cu transportoarele blindate reactivate și vehiculele de luptă ale infanteriei, au însemnat că Rusia va putea „să-și susțină asaltul asupra Ucrainei la ratele actuale de uzură pentru încă doi sau trei ani, și poate chiar mai mult”, a spus IISS. În sectorul aeronautică, uzina Gorbunov din Kazan (produce bombardiere strategice Tu-16, Tu-22 și Tu-160), uzina de aviație Irkutsk (avioane de vânătoare Su-30) și uzina Ekaterinburg din Munții Urali (motoare și cutii de viteze pentru elicopterele militare Mi-24 și Ka-52). Rachete se produc la uzinele mecanice din Doubna (rachete Kh-22, Kh-55 și Kh-101) și din Kronstadt (drone militare Orion și Helios), precum și uzina Zala (care produce muniții zburătoare Lancet și Italmas).
Ce ne spune situația actuală a industrie de apărare a Rusiei
Există două priorități clare care conduc industria de apărare a Rusiei: prima este necesitatea de a echipa și aproviziona forțele ruse care luptă în Ucraina. Al doilea este de a echipa și arma noile unități pe măsură ce acestea sunt formate. Pentru a realiza acest lucru, industria de apărare a Rusiei a crescut producția de muniție de artilerie, vehicule blindate, UAV-uri și rachete.
Acest lucru a fost însoțit de reforme structurale semnificative în industria de apărare. UralVagonZavod (UVZ) a cedat Uzina nr. 9, Institutul Central de Cercetare Burevestnik și Uraltransmash unei alte companii numită Tekhmash, care produce muniție de artilerie. Aceasta înseamnă că toate fabricile și companiile legate de artilerie sunt gestionate de o singură entitate cu expertiză în domeniu, lăsând UVZ liber să se concentreze pe producția de tancuri. Informațiile disponibile indică faptul că acest lucru a avut succes. Ministerul Rusiei a primit 1.500 de tancuri în 2023, în timp ce producția anuală în 2021 nu se crede că a depășit 400.
Industria rusă a dublat de patru ori producția de proiectile de artilerie de 152 mm în 2022
Deși este probabil ca multe dintre aceste tancuri să reprezinte vehicule recondiționate, acest lucru este suficient pentru forțele armate rusești. Industria rusă a dublat de patru ori producția de proiectile de artilerie de 152 mm în 2022, producând un milion de proiectile, dar acest lucru a fost realizat prin realocarea capacității de producție de la alte calibre.
Rostec, compania cu autoritate generală pentru o mare parte din industria de apărare a Rusiei a modernizat 15 „fabrici de praf de pușcă” la începutul anului 2023. Acest lucru reflectă alte schimbări structurale care au fost luate pentru a revitaliza industria de apărare a Rusiei. În alte domenii, producția rusă îmbunătățește calitatea armelor folosite. Acest lucru este evident în tancurile modernizate – noi variante ale T-80BVM și T-72B3M. Geran-2 este versiunea internă a rușilor pentru Shahed-ului iranian, dar rușii folosesc tehnologie nouă pentru a îmbunătăți drona produsă de ei.
Ei folosesc noi sisteme de navigație, materiale și modele stealth pentru elice pentru a-și îmbunătăți supraviețuirea
Ei folosesc noi sisteme de navigație, materiale și modele stealth pentru elice pentru a-și îmbunătăți supraviețuirea. În pregătirea pentru un război lung, industria rusă de apărare s-a confruntat cu provocări în aprovizionarea cu materiile prime necesare. A fost nevoie de eforturi susținute de guvern pentru a achiziționa microprocesoare avansate precum modulele de navigație GNSS U-Blox utilizate în multe drone și rachete rusești. În mai 2023, s-a constatat că Kazahstanul era o verigă vitală în lanțul de evaziune a sancțiunilor, prin importul de produse cu dublă utilizare, cum ar fi chip-urile, din Europa și apoi reexportându-le în Rusia.
Acest lucru se realizează prin companii-paravan rusești stabilite în Kazahstan și, în unele cazuri, produsele sunt expediate direct în Rusia, potrivit unui raport Radio Free Europe, Radio Liberty din iunie 2023. Firmele chineze sunt din ce în ce mai implicate în sprijinirea industriei de apărare a Rusiei prin diverse mijloace, furnizează mașini-unelte, optică, materii prime și, în unele cazuri, chiar finanțează producția. Au existat, de asemenea, rapoarte despre companii chineze care furnizează propulsor pentru arme de calibru mic, veste de protecție și uniforme. Și, desigur, multe dintre miile de drone folosite de forțele ruse în Ucraina fie sunt fabricate în China, fie folosesc piese care au fost fabricate în China.
China este acum un furnizor lider de mașini cu control numeric computerizat
Cu referire în special la mașinile-unelte, China este acum un furnizor lider de mașini cu control numeric computerizat (CNC) pentru Rusia. Mașinile CNC sunt sisteme automate de producție, cum ar fi frezele și frezele cu laser. Rusia a importat 57% din mașinile sale CNC din Europa în 2017. Industria rusă ar prefera, probabil, precizia și calitatea mașinilor europene, dar este capabilă să folosească echipamente chinezești pentru anumite procese pentru a menține efortul de război.
Cum poate UE și partenerii săi să împiedice Rusia să reușească într-un război lung? Materiile prime sunt esențiale, Rusia poate accesa multe dintre materiile prime de care are nevoie pentru a susține efortul de război pe plan intern. Dar se bazează adesea pe piața globală pentru unele minerale critice și multe subcomponente. Este clar că industria de apărare a Rusiei nu se pregătește doar pentru un război lung cu Ucraina, ci pentru o potențial confruntare prelungită cu NATO. Descurajarea oricărui conflict va necesita multe alte lucruri, dar un angajament politic deplin de a produce materialele necesare pentru a lupta și a câștiga un război major, precum și pentru a găsi și înlătura barierele din calea creșterii producției, va fi un element care nu poate fi ignorat de către europeni.
Ce face Europa și SUA?
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a existat o nevoie urgentă de reînarmare și, în ciuda tensiunilor severe asupra bazei sale industriale, SUA au avut o capacitate de mobilizare mai mare decât europenii și o politică mai asertivă de sprijin pentru Ucraina. În plus, cea mai mare parte a Europei se află sub umbrela NATO – și, prin urmare, a Washingtonului – din 1949, chiar și atunci când avea o industrie de apărare solidă, precum Regatul Unit, Germania sau Italia și acum Suedia.
Berlinul cu greu își putea permite să cumpere alte aeronave decât F-35 pentru a asigura siguranța forței de descurajare americană campată pe pământul german. Războiul din Ucraina ne-a devoalat nu numai necesitate reînarmări dar și căutarea de noi soluții hight-tech pentru armele utilizate în confruntările actuale. Sunt lecții din cei doi ani de război, lecții extrem de importante. Astfel proiectilele de artilerie Excalibur au făcut minuni când au fost introduse pe câmpul de luptă ucrainean în vara anului 2022. Ghidate de GPS, obuzele au lovit tancurile și artileria rusească cu precizie chirurgicală, în timp ce dronele au filmat mingile de foc rezultate.
Această situație a durat? Nu. În câteva săptămâni, armata rusă a început să se adapteze, folosindu-și formidabilele capacități de război electronic. A reușit să interfereze cu ghidarea GPS astfel încât obuzele fie să se rătăcească, fie să nu detoneze, fie ambele. Până la jumătatea anului trecut, munițiile M982 Excalibur, dezvoltate de RTX și BAE Systems, au devenit practic inutile și nu mai sunt folosite, spun comandanții ucraineni. Câteva alte arme care au arătat superioritatea tehnologică a Occidentului au întâlnit o soartă similară.
Contramăsurile electronice rusești au redus semnificativ precizia rachetelor ghidate prin GPS
Contramăsurile electronice rusești au redus semnificativ precizia rachetelor ghidate prin GPS lansate de sistemele HIMARS, arma creditată pentru inversarea impulsului războiului în favoarea Ucrainei din vara anului 2022, spun oficialii militari ucraineni. Un sistem nou-nouț, muniția cu bombă cu diametru mic lansat la sol, fabricată de Boeing și Saab, a eșuat cu totul după introducerea sa în ultimele luni, în parte tot din cauza războiului electronic rusesc, spun oficialii ucraineni și occidentali.
Nu mai este folosită în Ucraina în așteptarea unei revizii tehnice. Unele dintre celelalte arme de precizie occidentale, furnizate mai recent, continuă să lovească ținte rusești de mare valoare. Rachetele balistice ATACMS fabricate în SUA și rachetele de croazieră Storm Shadow produse de compania franco-britanica-italiană de apărare MBDA au devastat anul acesta mai multe aerodromuri, centre de comandă și facilități de comunicații în Crimeea ocupată de ruși și în alte părți ale țării. Un număr de bateriile de apărare antiaeriană S-400 ale Rusiei s-au numărat printre loviturile de succes. Și pentru aceste arme, este doar o chestiune de timp până când Rusia învață cum să reducă eficiența și să îmbunătățească ratele de interceptare, spun oficialii militari ucraineni și experții occidentali în apărare.
Succesul Rusiei în contramăsurile electronice reprezintă o problemă strategică pentru SUA și aliați
Succesul Rusiei în contramăsurile electronice – urmărit îndeaproape de China, cu care se crede că Moscova împărtășește unele dintre lecțiile sale de pe câmpul de luptă în tratarea armamentului occidental – reprezintă o problemă strategică pentru SUA și aliați. Doctrina militară occidentală s-a bazat mult timp pe convingerea că precizia poate învinge masa/cantitatea – ceea ce înseamnă că loviturile bine țintite pot paraliza un inamic mai numeros, reducând nevoia de cheltuieli masive pentru trupe, tancuri și artilerie. Această idee, însă, nu fusese testată într-un război major până în Ucraina. Introducerea armelor occidentale acolo a arătat că ceea ce ar fi putut funcționa împotriva armatei lui Saddam Hussein, a gherilelor talibane sau a Statului Islamic nu va avea neapărat rezultate împotriva unor armate moderne precum cea a Rusiei sau a Chinei.
Și așa una dintre lecțiile învățate în Ucraina este despre importanța continuă a obuzelor de artilerie nedirijate de școală veche, a căror producție abia acum începe să se redreseze în SUA și Europa, după decenii de declin. Ele sunt imune la bruiaj! În fiecare război, introducerea unui nou sistem de arme determină inamicul să dezvolte contramăsuri pentru a-i reduce efectul, declanșând un ciclu de inovație într-un joc de-a șoarecele și pisica, care se întoarce la inventarea suliței și a scutului.
Accentul Rusiei asupra războiului electronic datează de la dezvoltarea armelor de precizie occidentale
Am să închei articolul cu o observație. Accentul Rusiei asupra războiului electronic datează de la dezvoltarea armelor de precizie occidentale în ultimul deceniu al Războiului Rece, o descoperire care a perturbat echilibrul de putere creat de arsenalele nucleare sovietice și cele occidentale. Arme precum Excalibur și rachetele GMLRS au fost proiectate cu zeci de ani în urmă – și, prin urmare, nu este surprinzător că echipamentele rusești de război electronic, create special pentru a contracara această amenințare, s-au dovedit capabile să facă acest lucru odată desfășurate la scară largă. Multe muniții moderne de precizie occidentale se bazează, cel puțin parțial, pe navigația prin satelit pentru a-și atinge țintele.
Până în vara lui 2023, rușii s-au concentrat pe utilizarea masei lor de capabilități de război electronic pentru a bloca sau a falsifica navigația prin satelit într-o centură de aproximativ 64 de km lățime de-a lungul liniei frontului de 1000 km. Munițiile de precizie ale Rusiei, cum ar fi obuzele Krasnopol, se bazează pe desemnarea laser a țintelor de către dronele Orlan-30 care au continuat să funcționeze fără ghidare GPS. SUA au furnizat Ucrainei proiectile de artilerie M712 Copperhead comparabile, dar forțele ucrainene le folosesc rar din cauza lipsei de drone compatibile pentru a desemna ținte, spun trupele ucrainene. Cert este ca tehnologia militară evoluează rapid datorită confruntării din Ucraina.