Fondul de investiţii CVC Capital Partners a preluat a operaţiunile din Europa de Est ale producătorului de bere Anheuser-Busch InBev (AB InBev) din Europa Centrală, inclusiv cele din România, pentru 2,2 miliarde de dolari la care se adaugă drepturi suplimentare pentru plăţi viitoare estimate la 800 milioane de dolari, a anunţat joi grupul belgian.
Conform înţelegerii, fondul de investiţii va prelua operaţiunile AB InBev din România, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria,Muntenegru, Serbia şi Slovacia.
Totodată, CVC va produce şi va distribui mărcile de bere Stella Artois, Beck’s, Lowenbrau, Hoegaarden, Spaten şi Leffe în ţările unde a preluat operaţiunile, sub licenţă AB InBev.
Noul grup va fi denumit StarBev
Şeful operaţiunilor CVC pentru Europa Centrală şi de Est a declarat, în comunicat că achiziţia reprezinta prima investiţie din regiune a CV şi a anunţat că fondul de investiţii va dezvolta în continuare afacerile, operaţiunile preluate urmând să fie concentrate într-un grup, care se va numi StarBev.
CVC Capital Partners, înfiinţat în 1981, are 19 birouri în Europa, Asia şi SUA. În prezent, activele fondului cumulează circa 18 miliarde de euro. Cel 51 de companii pe care le deţine la nivel mondial au 280.00 de angajaţi şi obţin vânzări anuale cumulate de circa 88 de miliarde de euro.
Scăderi de cotă de piaţă în România
AB InBev deţine prin intermediul inBev România două fabrici de bere, la Ploieşti şi la Blaj Activitatea unităţii de la Blaj a fost suspendată de la începutul lunii octombrie, până pe 31 martie 2010, din cauza scăderii vânzărilor, iar 110 angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic.
InBev România, producătorul mărcii de bere Bergenbier, este al treilea jucător din România în funcţie de volumul de bere vândută după Heineken România şi Ursus Breweries, controlat de SABMiller.
Compania a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 638,5 milioane de lei (173 milioane euro), în creştere cu doar 1,7% faţă de anul precedent, în condiţiile în care piaţa berii a avansat anul trecut cu 4,2%.