Încă bântuie fantoma Bancorex: AVAS trebuie să mai plătească 8 milioane de dolari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 19 octombrie, un recurs declarat de SIF Moldova (SIF2) împotriva unei decizii din 2006 prin care societatea de investiţii financiare era obligată să plătească Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 7,85 milioane dolari. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă, iar actele de executare silită au fost anulate, se spune într-un comunicat al societăţii transmis, marţi, Bursei.Instanţa a dispus, în iunie 2006

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 19 octombrie, un recurs declarat de SIF Moldova (SIF2) împotriva unei decizii din 2006 prin care societatea de investiţii financiare era obligată să plătească Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 7,85 milioane dolari.

Hotărârea este definitivă şi irevocabilă, iar actele de executare silită au fost anulate, se spune într-un comunicat al societăţii transmis, marţi, Bursei.
Instanţa a dispus, în iunie 2006, executarea silită a SIF Moldova pentru suma de 7,85 milioane de dolari, echivalentul a 12 bilete la ordin avalizate de fostul fostul Fond al Proprietăţii Private II Moldova (FPP II Moldova), actuala SIF Moldova.

Bilete la ordin amise acum 15 ani

Majoritatea biletelor la ordin avalizate de FPP II au făcut obiectul unor acţiuni în instanţă, prin care s-a contestat valoarea obligaţiilor de plată pe care societatea le are faţă de AVAS, rezultate din avalizarea unor bilete la ordin emise în perioada 1995-1996 în favoarea fostei Bancorex.

SIF Moldova şi AVAS au încheiat în 2003 un protocol care prevedea plata eşalonată a sumei reprezentând o parte a garanţiilor acordate de FPP II Moldova pentru o serie de credite nerambursate, însă ulterior protocolul nu a mai fost respectat.

FPP II a acordat garanţii pentru mai multe credite contractate de o serie de firme private de la mai multe bănci. În condiţiile în care firmele nu au restituit banii, societatea de investiţii financiare (SIF) Moldova, succesoarea FPP, este obligată să achite sumele.

Ca urmare a litigiilor înregistrate pe rolul instanţelor de judecată, au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti prin care a fost recunoscută valabilitatea unor bilete la ordin sau, după caz, unele au fost anulate.

SURSA:Mediafax