La prima vedere, un plasament la New York Stock Exchange (NYSE, bursa din New York) sau la London Stock Exchange (LSE, bursa londoneza) pare o expeditie in necunoscut, la fel de riscanta ca o calatorie la Pol sau in Himalaya. Nu este deloc asa. Actiunile se tranzactioneaza prin aceleasi proceduri folosite la Bucuresti, transmiterea ordinelor de cumparare si de vanzare nu este o problema daca ai acces la Internet sau macar un cont de mail; cel mai important este faptul ca atat bursele, cat si companiile cotate sunt mai generoase, decat cele romanesti, cu informatiile puse la dispozitia investitorilor.
Pentru cei amatori de a-si incerca norocul la New York sau la Londra, o veste buna este ca indicii bursieri sunt in scadere, ceea ce inseamna ca, in general, actiunile sunt mai ieftine. Pentru un plasament pe termen mediu sau lung aceasta este de bun augur. Insa un calcul al posibilitatilor de castig trebuie sa tina cont nu numai de tendinta preturilor, ci si de evolutia cursului valutar.
Sa presupunem ca un plasament la NYSE ar avea, la sfarsitul acestui an, un randament de 10% in dolari. Daca la 31 decembrie 2003 cursul monedei americane in raport cu leul va fi mai mare cu numai 5% decat in prezent, inseamna ca, in lei, castigul va fi nul, intrucat cresterea valorii actiunilor plus deprecierea leului ar fi egala cu rata prognozata a inflatiei. Desigur, cu totul altul ar fi rezultatul investitiei pe bursa americana daca deprecierea leului va fi sensibil mai mare decat in 2002 (5,73%).
Un calcul al probabilitatilor asemanator poate fi facut si pentru un plasament la Londra (va trebui tinut cont de evolutia lirei sterline in raport cu leul) sau pe una din pietele bursiere din zona euro. Deocamdata, analistii romani anticipeaza, pentru acest an, o depreciere a leului mai mare in raport cu dolarul decat cu euro. In ceea ce priveste evolutia cursului in lei al lirei sterline, trebuie mentionat ca acesta este calculat atat in functie de cotatia lira-euro, cat si in functie de cotatia lira-dolar.
O strategie de plasament ceva mai putin riscanta (din punct de vedere valutar) pare a fi aceea de a investi o parte din suma in dolari si alta in
euro, eventual intr-o proportie de 40%, respectiv, 60% din total. S-ar obtine, astfel, o expunere fata de cele doua valute proportionala cu componenta cosului valutar in raport cu care este cotat leul. Cu alte cuvinte, ce s-ar pierde din cauza evolutiei nefavorabile a dolarului s-ar castiga din evolutia euro si viceversa.
Inca doua lozuri pentru jucatorii la bursa
9 ianuarie 2003, 12:00
Ultima modificare în 9 ianuarie 2003, 14:00
La prima vedere, un plasament la New York Stock Exchange (NYSE, bursa din New York) sau la London Stock Exchange (LSE, bursa londoneza) pare o expeditie in necunoscut, la fel de riscanta ca o calatorie la Pol sau in Himalaya. Nu este deloc asa. Actiunile se tranzactioneaza prin aceleasi proceduri folosite la Bucuresti, transmiterea ordinelor de cumparare si de vanzare nu este o problema daca ai acces la Internet sau macar un cont de mail; cel mai important este faptul ca atat bursele, cat si com
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Anul acesta investitiile straine vor veni si de la Rasarit
- Pretul ridicat al titeiului este rezultatul crizelor politice
- Comisionul la schimbul valutar, o smecherie tolerata de autoritati
- Acesti oameni de afaceri si pasiunile lor ciudate
- Fondurile mutuale si-au dublat numarul de investitori
- Oracle are rezultate peste asteptari
- Patru prioritati
- Traian Basescu acuza nerestructurarea Termoelectrica
- Leul greu si anticipatele, doua subiecte ramase in suspans
- Curier