Autorităţile din SUA au închis nouă bănci. Operaţiunea s-a derulat vineri seara, după ora 20, efectul asupra pieţelor financiare fiind astfel limitat. Toate cele nouă bănci au activităţi la nivel local şi sunt controlate de FBOP, o companie privată din statul Illinois, deţinută de miliardarul Michael Kelly. În total, au active de 19,1 miliarde de euro. Cea mai mare dintre cele nouă – California National Bank – avea 68 de sucursale şi active de 7,8
Autorităţile din SUA au închis nouă bănci. Operaţiunea s-a derulat vineri seara, după ora 20, efectul asupra pieţelor financiare fiind astfel limitat.
Toate cele nouă bănci au activităţi la nivel local şi sunt controlate de FBOP, o companie privată din statul Illinois, deţinută de miliardarul Michael Kelly. În total, au active de 19,1 miliarde de euro.
Cea mai mare dintre cele nouă – California National Bank – avea 68 de sucursale şi active de 7,8 miliarde de dolari. Este al patrulea cel mai mare faliment bancar de la începutul crizei, după Colonial Bank, Guaranty Bank şi Bank United, cea mai mare având active de 25 de miliarde de dolari.
Statul suportă cel puţin 80% din pierderi
Pe lista băncilor închise vineri se mai află San Diego National Bank şi San Francisco’s Pacific National Bank.
Autorităţile americane susţin că activitatea băncilor va fi cel mai probabil continuată de US Bank, o divizie a Bancorp.
Preluarea se va face pe baza unui acord de „împărţire a pierderilor” cu Fondul de garantare a depozitelor din SUA – FDIC. Acordul prevede că autorităţile americane vor suporta 80% din pierderile de până la 3,5 miliarde de dolari şi 95% din pierderile peste acest prag.
Acţionarul majoritar al FBOP nu a comentat oficial închiderea băncilor. Totuşi, presa citează dintr-o scrisoare pe care acesta a trimis-o angajaţilor. Omul de afaceri susţine că falimentul băncilor a fost provocat de expunerea de 855 de milioane de dolari pe titluri emise de Fannie Mae şi Freddie Mac (instituţii de stat, care securitizează creditele ipotecare) care a ajuns să nu mai valoreze nimic după criza din septembrie 2008.
FBOP a vrut să se salveze, apelând la programul guvernamental de salvare a băncilor, însă, în urma modificărilor decise de autorităţi, instituţia a fost tăiată de pe lista beneficiarilor eligibili. De asemenea, tentativa de a atrage 750 de milioane de dolari de la investitori privaţi n-a avut succes.
După evenimentele de vineri, numărul băncilor din SUA falimentate de la începutul crizei a ajuns la 115.
Şi alte bănci stau la coadă pentru faliment
Dacă băncile controlate de FBOP vor da faliment din cauză că n-au primit fonduri guvernamentale, există şi instituţii private care continuă să aibă probleme, deşi statul a pompat miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a le salva.
Wall Street Journal anunţă că CIT Group intenţionează să depună o cerere de faliment la tribunalul din New York pentru a beneficia de protecţia pe care i-o oferă legea falimentului. Depunerea cererii ar putea avea loc chiar în acest weekend.
CIT Group este o instituţie financiară specializată în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. La sfârşitul anului trecut, trezoreria SUA a pompat 2,3 miliarde de dolari pentru a stabiliza CIT Group, după ce acesta suferise pierderi semnificative din cauza creditelor ipotecare şi pentru studenţi devenite neperformante.