În ciuda scăderii cotaţiei, pe 9 noiembrie, pe fondul adâncirii crizei euro,  IEA spune că preţul petrolului este o ameninţare serioasă la adresa economiei globale, existând riscul să depăşească rapid precedentul record din 2008, de 147 dolari/barilul. “Până acum, în 2011 preţul mediu al barilului a fost de 102 dolari, ceea ce înseamnă că revenirea economică globală nu este sigură. Suntem în zona periculoasă pentru economia globală, la actualele cotaţii”, a declarat economistul IEA, Fatih Birol.
Potrivit economistului, dacă ţările din Nordul Africii scad cu 30% investiţiile necesare în perioada 2011-2015, de 100 mld. dolari pe an, atunci petrolul va ajunge la 150 dolari/barilul. IEA se aşteaptă ca în următorii 25 de ani cererea de petrol va creşte cu 30%, cu două treimi din creştere provenind din ţările în curs de dezvoltare. Pentru a face faţă cererii, ar fi nevoie de investiţii enorme în explorare, forare şi rafinare.
Pe de altă parte, OPEC, care produce circa 30% din petrolul lumii, respinge ipotezele IEA, anunţând că, dimpotrivă, există factori care vor duce la scăderea preţului.