Vremuri grele pentru şoferii care încalcă normele de circulaţie. Statul vrea să înăsprească pedepsele pentru cei care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic în scopul descurajării conducerii sub influenţa alcoolului.
În afară de proiectul de schimbare a Codului Rutier a apărut o iniţiativă fără precedent de schimbare a Codului Rutier, iniţiată de nu mai puţin de 23 de parlamentari.
Proiectul legislativ prevede patru tipuri de măsuri: dublarea şi chiar triplarea pedepselor cu închisoarea pentru alcoolemie penală sau consum de stupefiante, creşterea de suspendare a permisului (la 5-10 ani pentru alcoolemie penală şi la 6 luni – 1 an pentru contravenţii), majorări în cazul revidivei în 5 ani de la restituirea permisului (cu 10 ani pentru alcoolemie penală) şi imposibilitatea reducerii sancţiunilor aplicate pentru alcool şi droguri.
"Aceste măsuri sunt uşor de pus în practică, nu presupun niciun efort bugetar, iar eficienţa înăspririi legislaţiei rutiere e dovedită de scăderea cu 30-50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franţa, Anglia, Luxembourg, Olanda. În aceste ţări, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării sunt pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi trei ani de suspendare a permisului, iar recidiva este pedepsită cu până la 4 ani de închisoare, 9.000 de euro amendă, şase puncte de penalizare şi pierderea permisului pentru minim trei ani", se arată în textul de motivare a proiectului.
Cei care au iniţiat proiectul sunt: Anghel Gabriela-Lola, Burlacu Ştefan, Caloianu Mario-Ernest, Chebac Eugen, Ciobanu Liliana, Ciuhodaru Tudor, Comşa Cornel-George, Condurăţeanu Andrei-Răzvan, Dalca Ştefan-Petru, Deaconu Mihai, Diaconu Adrian-Nicolae, Fenechiu Cătălin-Daniel, Fonta Nuţu, Hulea Ioan, Iacob Ridzi Monica Maria, Mincă Liliana, Moisii Constantin, Murgu Neagu, Neţoiu Gheorghe, Nistor Marioara, Oajdea Daniel Vasile, Sefer Cristian-George, Smarandache Miron Alexandru.