Despre Fondul Proprietatea s-a scris si s-a vorbit mult in ultima vreme; acest lucru este perfect normal – prin modul de organizare, dimensiune si importanta, fondul este un proiect major, care merita o atentie deosebita.
Insa din punctul meu de vedere, discutia despre fond trebuie impartita in doua subiecte distincte. Primul se leaga de ratiunea pentru care a fost constituit fondul si de intrebarea daca acest mod de despagubire este eficient si echitabil pentru persoanele indreptatite la despagubiri. Eu nu voi trata acest subiect, intrucat el trebuie analizat de avocati si de specialisti in domeniul imobiliar sau in procesul legislativ; eu nu ma numar printre acestia.
Al doilea subiect este cel legat de statutul fondului de participant pe piata de capital. Din acest punct de vedere, parerea mea este foarte clara: fondul va avea un efect benefic pentru piata din punctul de vedere al cresterii capitalizarii, valorii tranzactiilor si vizibilitatii pietei, a intrarii unor clase noi de investitori pe piata si asa mai departe.
Exista suficiente premise ca fondul sa fie un emitent interesant: dimensiunea activelor, care il plaseaza in randul celor mai mari fonduri din zona; structura activelor ce include si actiuni la unele societati de stat foarte ravnite; faptul ca fondul va fi administrat de o companie straina cu experienta in domeniu; interesul mare pentru listare manifestat atat de potentiali cumparatori, cat si de potentiali vanzatori.
Sigur ca nu toate lucrurile sunt clare. Este si normal ca pentru un proiect de o asemenea anvergura sa existe multe neclaritati si probleme, iar acestea trebuie discutate si rezolvate. Una dintre neclaritati pare a fi momentul listarii, care nu poate fi in nici un caz atat de apropiat cum, in mod prea optimist, declara oficialii fondului. Cat despre oportunitatea aparitiei fondului – sa ne amintim doar cazul societatilor de investitii financiare, ce au avut si ele de rezolvat diverse probleme organizatorice si care astazi sunt unii dintre cei mai cautati emitenti de pe piata.
A critica fara discernamant acest proiect este o greseala. Proiectul trebuie abordat din directia in care identificam modalitati de a-l face mai eficient, si nu din cea in care incercam sa il daramam.
Din pacate, aceasta pare a fi o trasatura generalizata a societatii romanesti, manifestata nu doar la nivelul pietei de capital: cei care nu sunt capabili sa creeze ceva incearca sa iasa in evidenta criticand ceea ce a fost creat de altii, fara a oferi solutii in loc. Poate este si acesta un motiv pentru progresul mai lent al societatii romanesti in comparatie cu altele, la care ne tot raportam de atata timp.