Ciuperca neagră face ravagii din ce în ce mai multe țări. Oman, o țară din Peninsula Arabă, a raportat cel puțin 3 cazuri de mucormicoză. Boala este de obicei cea mai agresivă la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit de alte infecții. Persoanele care suferă de Covid-19 sunt mai susceptibile de a contracta infecția fungică.
Medicii din Oman, o țară din Peninsula Arabă, au raportat primele cazuri de „ciupercă neagră” – boala care desfigurează pacienții Covid din India, potrivit Businessinsider. Potrivit Associated Press, în Oman au fost depistate cel puțin 3 cazuri de mucormicoză, o infecție fungică care poate fi mortală.
Anunțul vine în timp ce Omanul se confruntă cu un nou val al coronavirusului după ce a reușit să își vaccineze doar 10% din populație. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, persoanele cu cazuri severe de COVID-19 „sunt deosebit de vulnerabile la infecții bacteriene și fungice”.
Care sunt simptomele?
Printre cele mai vizibile simptome ale infectării se numără leziuni negre pe nas sau în gură.
„Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor. Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unui curs de terapie antifungică.
Ciuperca neagră se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană. E mai probabil ca „ciuperca neagră” să se răspândească în secțiile ATI unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, transmit experții.
Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.
Mucormicoza este de obicei cea mai agresivă la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit de alte infecții. Persoanele care suferă de Covid-19 sunt mai susceptibile de a contracta infecția fungică. Afectate sunt și persoanele cu diabet necontrolat, care au utilizat steroizi în timpul tratamentului și cei care au petrecut mult timp în secțiile de terapie intensivă.