Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere, cu o treaptă, de la 'Baa3' la 'Ba1', ratingurile pentru obligaţiunile emise de guvernul cipriot şi le-a atribuit o perspectivă negativă, care indică că este posibilă o nouă retrogradare, informează un comunicat de presă.
De asemenea, Moody’s a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Ciprului, de la ‘Prime-3’ la ‘Not-Prime’. În urma acestei decizii, Moody’s devine a doua mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează Cipru în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), după decizia similară anunţată de Standard & Poor’s în ianuarie.
Decizia Moody’s de a revizui în scădere, de la ‘Baa3’ la ‘Ba1’, ratingurile pentru obligaţiunile emise de guvernul cipriot indică riscul crescut ca executivul să furnizeze sprijin financiar băncilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia şi a impactului acestor măsuri asupra solidităţii financiare a guvernului cipriot.
De asemenea, agenţia a ţinut cont de impactul asupra încrederii pieţelor al temerilor privind sectorul bancar din Cipru, precum şi de incertitudinile extinse privind perspectivele macroeconomice ale Europei. Pe ansamblu, încrederea fragilă a pieţelor în Cipru, care deja a dus la o pierdere a accesului la pieţele internaţionale de capital, va continua probabil, apreciază Moody’s. Faptul că agenţia a retrogradat ratingurile cu doar o treaptă indică dezvoltările pozitive din Cipru, de când Moody’s a plasat sub revizuire ratingurile ţării, pentru o posibilă retrogradare, în noiembrie 2011. Agenţia apreciază programul amplu de consolidare fiscală adoptat de guvernul cipriot, care va duce la o reducere a deficitului în acest an.
Decizia Moody’s de a atribui o perspectivă negativă ratingurilor reflectă riscurile semnificative care continuă să apară din cauza crizei datoriilor suverane din Grecia şi care va continua să provoace dificultăţi Ciprului în următoarele 18-24 luni. Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţine Moody’s.
Testele de stres ale agenţiei asupra băncilor din Cipru arată că necesităţile de capital sunt mai ridicate acum faţă de estimările precedente ale Moody’s, care includ pierderile cauzate de deţinerea obligaţiunilor suverane elene în urma schimbului de acţiuni şi de deteriorarea calităţii activelor în ipru şi în Grecia. Pentru ca băncile să ajungă la un nivel adecvat al capitalului, Moody’s apreciază că ele trebuie să-şi majoreze capitalul cu echivalentul a peste 20% din PIB. Unele din necesităţile de capital sunt incluse în actualele planuri de recapitalizare ale băncilor.
Totuşi, Moody’s apreciază că există riscul ca sectorul privat să nu poată furniza întregul capital necesar, care va trebui probabil finanţat printr-o majorare a datoriei guvernamentale. Ratingul ‘Ba1’ exprimă estimarea Moody’s că executivul din Cipru ar putea fi nevoit să contribuie la majorarea capitalului băncilor cu echivalentul a 5-10% din PIB.
Trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.
Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru, şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007 şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea prin 13 sucursale şi două agenţii.
În România, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (România) este membră a Grupului Marfin. Începând din luna mai 2008, banca şi-a schimbat numele în Marfin Bank, ca urmare a finalizării fuziunii de pe piaţa elenă a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank şi Laiki.
Sursa: Agerpres