România a fost prima țară membră UE care, la presiunile FMI și Comisiei Europene, a luat una dintre cele mai dure măsuri în criza financiară: tăierea veniturilor bugetarilor.
Pentru a-și reduce cheltuielile publice tot mai multe state europene au fost nevoite să apleze la astfel de măsuri. Acum a venit rândul Portugaliei.
Ministrul de finanțe portughez a anunțat ieri că angajaţii din sectorul public care câştigă peste 600 de euro (811 dolari) pe lună vor avea salariul tăiat cu până la 12% anul viitor, ca parte a ultimei runde de măsuri de austeritate adoptate în schimbul unui plan de salvare internaţional de 78 miliarde de euro în 2011, informează Associated Press, conform Agerpres.
De asemenea, pensiile foştilor angajaţi guvernamentali de peste 600 de euro pe lună vor fi reduse cu aproximativ 10%.
Prezentând bugetul pe 2014, ministrul de finanţe Maria Luis Albuquerque a precizat că guvernul îşi propune să reducă cheltuielile cu 3,9 miliarde de euro în 2014.
Orele de lucru ale angajaţilor din sectorul public au crescut deja de la 35 la 40 pe săptămână. Iar de anul viitor, vârsta de pensionare creşte la 66 de la 65 de ani.
Partidele de opoziţie şi sindicatele cer mai puţină austeritate şi mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a încuraja creşterea economică.
Sursa: Agerpres