Peste 340 de milioane de euro pe an ar putea fi direcționați, ca facilitate pentru investiții în tehnologii cu emisii reduse de carbon. Banii vor fi colectați de la consumatori, iar printre beneficiari s-ar putea număra constructorul reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucelară Cernavodă, în cazul în care lucrările pentru acest proiect vor începe. Contribuția va veni, ca și taxa verde, pe factura clienților.
“Propunerea ME este de utilizare a abordării privind stabilirea unui nivel maxim anual global de sprijin, preconizat să fie acordat pentru întreg mecanismul CfD, defalcat pe tehnologii: – se propune un buget anual de subvenţii de circa 125 mil. Euro/anual, pentru proiecte RES; – se propune un buget anual de subvenţii de circa 215 mil. Euro/anual pentru proiecte nucleare; – pentru proiecte cu CSC/CUC, bugetul anual se va stabili atunci când acestea vor deveni comercial viabile”, arată Ministerul Energiei (ME).
“Aşadar, ar putea fi finanţate prin această schemă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, parcuri eoliene sau fotovoltaice şi hidrocentrale, deocamdată”, relatează portalul de specialitate e-nergia.