Este informația momentului pentru toți cei care sunt pe cale să facă cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID. AstraZeneca tocmai a făcut anunțul cel mai important. Compania a spus că doza “booster” a vaccinului său oferă protecţie împotriva variantei Omicron. Compania farmaceutică a arătat că acest ser creşte semnificativ nivelul de anticorpi împotriva Omicron, informează AFP, citat de TimeofIsrael.
“Nivelurile de anticorpi care neutralizează Omicron după a treia doză de Vaxzevria”, vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, “erau în mare parte similare cu cele atinse după două doze administrate împotriva variantei Delta”, a precizat compania anglo-suedeză într-un comunicat.
“Nivelurile observate după a treia doză de vaccin erau mai mari decât numărul anticorpilor depistaţi la persoane care au fost infectate în trecut şi care s-au însănătoşit pe cale naturală” după contaminarea lor cu alte variante ale virusului care cauzează COVID-19, au adăugat reprezentanţii companiei AstraZeneca.
Semnalul categoric dat de cercetători
Studiul ce a vizat efectul celei de-a treia doze a fost realizat într-o manieră independentă de cercetători de la Universitatea Oxford, instituţia alături de care AstraZeneca a dezvoltat acest vaccin anti-COVID-19.
Vaxzevria nu a fost inclus pe lista vaccinurilor folosite ca doze de supra-rapel (“booster”) în Marea Britanie, deşi el a fost principalul vaccin utilizat în această ţară pentru inoculările cu primele două doze, alături de serul dezvoltat de Pfizer-BioNTech.
“Este foarte încurajator să vedem că vaccinurile actuale au un potenţial de protecţie împotriva Omicron după supra-rapelul cu a treia doză”, a declarat John Bell, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford care au coordonat acest studiu.
Mai multe studii recente, realizate în laborator, au arătat că nivelul de anticorpi scade în faţa variantei Omicron la persoanele vaccinate cu primele două doze ale serurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna şi înregistrează o scădere încă şi mai mare pentru persoanele vaccinate cu schemele iniţiale ale serurilor AstraZeneca şi Sinovac.
Pfizer-BioNTech şi Moderna au anunţat recent că dozele “booster” ale vaccinurilor lor cresc considerabil protecţia împotriva virusului. Deocamdată, însă, lipsesc datele medicale care le vor permite medicilor să afle cât de mult timp va dura această protecţie. Două studii realizate în Marea Britanie şi publicate miercuri arată că infecţiile cauzate de varianta Omicron sunt mai puţin susceptibile să provoace la fel de multe spitalizări în comparaţie cu varianta Delta, confirmând astfel o tendinţă observată mai întâi în Africa de Sud.