Încă șapte bănci sunt gata de start la Prima Casă 4

După ce BCR și Alpha Bank au spart gheața creditării în cea de-a patra fază a programului guvernamental, alte instituții bancare se pregătesc de lansare. Cele mai multe se află în faza finală a demersurilor.

Bancpost, Millennium Bank, OTP Bank, Unicredit și CEC Bank ar putea începe în curând să acorde credite în programul Prima Casă 4, potrivit datelor strânse de Capital. Radu Ghețea, președintele CEC Bank, a anunțat că banca va lua parte la program, iar potrivit unor reprezentanți CEC, banca așteaptă aprobarea normelor proprii de creditare de la Banca Națională. În aceeași fază este Banca Transilvania. BRD este cea de-a șaptea instituție bancară care să pregătește să intre în program.
„Mai întâi se semnează convenția-cadru cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, după care băncile trimit spre aprobare norme de creditare către banca centrală“, au explicat reprezentanții CEC.
În stadiu avansat sunt și reprezentanții OTP Bank, care „așteaptă aprobarea BNR asupra normelor de creditare“, banca având pregătite 10 milioane de euro pentru Prima Casă 4. La rândul său, Bancpost ar putea începe curând să primească dosare de la clienți.
„Suntem în proces de trimitere spre aprobare la BNR a noilor norme de creditare. Imediat ce vom primi un aviz favorabil din partea Băncii Naționale, vom putea oferi produsul spre vânzare“, a declarat Robert Zănescu, directorul de comunicare al băncii. Plafonul pe care îl va avea la dispoziție Bancpost va fi de aproximativ 28 milioane de euro. BNR poate acorda avizul în câteva zile. La rândul său, Millennium are pregătite, pentru nouă fază a Primei Case, 50 de milioane de euro, iar UniCredit pune la punct formalitățile pentru program, reprezentanții băncii precizând că „detaliile urmează a fi definitivate“. Cel mai mare creditor din program, BCR, poate oferi credite în valoare de 600 de milioane de euro. Aurel Șaramet, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat recent că 11 bănci și-au anunțat intenția de a participa la program.
Scade comisionul datorat fondului
Unele bănci spun că vor păstra costurile din celelalte faze ale programului. În cazul lor, costul total achitat de clienți ar trebui să scadă, datorită comisionului achitat FNGCIMM, și care reprezintă 0,49% din garanția Fondului. Cum instituția garantează însă doar în proporție de 50% creditele din Prima Casă 4 și nu în proporție de 100%, cum proceda anterior, comisionul pe care îl va suporta clientul ar trebui să fie de două ori mic raportat la perioada anterioară, pentru un credit de aceeași valoare.
Oficialii Bancpost și Millennium spun că vor păstra dobânzile, dar și facilitățile oferite. „Cel mai probabil, Bancpost va practica tarifele din fazele anterioare, cu o dobândă egală cu Euribor plus 4%, la creditele în euro, iar pentru cele în lei la Robor plus 2,5%. Vom păstra avantajele din edițiile anterioare, ca evaluarea gratuită a imobilului și comisionul de acordare zero“, spune Zănescu. Situația este similară la Millennium, unde „singurul cost perceput de bancă pentru creditul Prima Casa este dobânda variabilă, calculată ca sumă dintre dobânda interbancară Euribor și o marjă de 4%. Evaluarea locuinței este suportată de bancă“. BCR practică dobânzi egale cu Euribor plus 3,75% pentru clienții care au un istoric cu banca și cu Euribor plus 3,95% pentru cei noi.
Pe lângă împărțirea garanțiilor între bancă și stat, o modificare importantă pe care o aduce Prima Casă 4 este și că tinerii de până la 35 de ani, care deţin o locuinţă de maximum 50 mp, pot aplica pentru achiziţia unei noi locuinţe prin program. Potrivit premierului Emil Boc, Prima Casă 4 ar putea avea 40.000 de beneficiari. Unii creditori susțin că programul s-ar putea întinde pe o perioadă de doi ani.