România s-a cutremurat din nou! Este al cincilea seism din martie. De data aceasta, cutremurul a avut loc în miez de noapte.
Atât anul trecut, cât și în 2021, România a consemnat un număr mare de cutremure de mici dimensiuni.
România s-a cutremurat din nou! Zona seismică Vrancea iese iar la rampă
Un cutremur cu magnitudinea 3,9 a avut loc după miezul nopţii, la ora locală 0:34, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la o adâncime de 144 de kilometri, iar intensitatea în zona epicentrală a fost de II grade Mercalli.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km est de Braşov, 83 km nord-est de Ploieşti, 109 km sud de Bacău, 126 km vest de Brăila, 126 km vest de Galaţi, 136 km nord de Bucureşti.
De la începutul lunii martie, în România au avut loc cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 4,1 pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Mișcarea Africii, cauza cutremurelor din România
Trebuie făcută precizarea că Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat nu demult că România se apropie cu pași repezi de un cutremur important.
El a transmis chiar și un an posibil în care România va fi pusă la o astfel de încercare teribilă.
Astfel, Mărmureanu are o teorie proprie a ciclicității seismelor, conform căreia un cutremur mare este destul de aproape de țara noastră.
”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.
Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, susține Mărmureanu.