Tribunalul Bucureşti a aprobat săptămâna trecută cererea firmei Plus Development, dezvoltatorul complexului My Dream Residence din nordul Capitalei, de intrare în insolvenţă. Firma a construit trei blocuri cu 180 de apartamente în Pipera, proiectul fiind finanţat de Bank of Cyprus.

„Admite cererea debitorului Plus Development. În temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei deschide procedura generală împotriva debitorului. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar”, se arată într-o hotărâre a Tribunalului Muncipiului Bucureşti (TMB) din 7 decembrie, potrivit Mediafax. Administrator judiciar a fost desemnată Management Reorganizare Lichidare SRL, iar termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului a fost stabilit pentru 6 februarie 2010.

Proiectul imobiliar a fost finanţat de Bank of Cyprus, Nicosia printr-un credit de 16 milioane de euro, plus sume adiţionale de 3,2 milioane de euro, contractul de împrumut fiind semnat la 1 iulie 2008, potrivit informaţiilor  din baza de date privind garanţiile reale. În aprilie 2009, firma a semnat un nou acord cu Bank of Cyprus, pentru 1,6 milioane de euro plus alte 320.000 de euro. Creditele au fost garantate cu antecontractele şi contractele semnate de dezvoltator. Marea majoritate a apartamentelor au fost achizitionate de vehicule de investiţii: Canyon River SRL cu 11 apartamente, Tessora Overseas Ro SRL cu 11 apartamente, Irmi Investment Group SRL şi Metal Trade Internaţional.

Construcţiile au fost asigurate la Garanti, pentru o valoare de 4,6 milioane de euro.De asemenea, există o scrisoare de garanţie emisă de BCR în favoarea firmei de construcţii B&A care a fost cesionată de dezvoltator către Bank of Cyprus.

Dosarul privind intrarea în procedura de insolvenţă a fost înregistrat la TMB pe 27 noiembrie.

„Analizând situaţia de fapt şi având în vedere protejarea proiectului, dezvoltatorul a decis deschiderea procedurii de reorganizare sperând ca problemele apărute datorită mediul economic actual să fie rezolvate în cel mai scurt timp”, au declarat, săptămana trecută, agenţiei Mediafax reprezentanţii Plus Development.

My Dream Residence, singura investiţie a firmei în România, este construit în zona cartierului Pipera, pe un teren de 10.000 de metri pătraţi şi cuprinde trei imobile totalizând 180 de apartamente. Lucrările de construcţie au fost finalizate la începutul acestui an, cu o întârziere de circa şase luni. Potrivit informaţiilor publicate de blogdebucurestean.ro, în imobilele construite nu s-au mutat decât şapte locatari, iar dezvoltatorul se afla în plin scandal cu firma de construcţii, cea din urmă păstrând cheile de la apartamentele din complex.

Reprezentanţii dezvoltatorului nu au dorit să ofere detalii despre numărul locuinţelor achiziţionate în cadrul complexului. Unul dintre cumpărători este însă fondul de investiţii norvegian Be Igloo, care deţine 25 de locuinţe în complex. Firma Plus Development este controlată de familia Berberoglu din Turcia.

Constructorul ansamblului rezidenţial a fost firma B&A Construcţii, cu capital turcesc, aflată în prezent în procedura de insolvenţă. Reprezentanţii administratorului judiciar, firma Global Insolvency, au declarat agenţiei MEDIAFAX că Plus Development datorează peste trei milioane de euro firmei de construcţii. În replică, administratorul judiciar al B&A Constructii susţine că nu ştie despre o datorie a constructorului către Plus Development.

În ultima perioadă mai mulţi dezvoltatori şi firme de construcţii au solicitat intrarea în procedura de insolvenţă din cauza problemelor de lichiditate şi pentru a se proteja împotriva creditorilor. Una dintre cele mai mari insolvenţe este cea a firmei EFG Crevedia Development, administrată de investitori britanici, care intenţiona să construiască circa 6.000 de locuinţe în zona localităţii Buftea din apropierea Capitalei.