Încă un gigant bancar american a dat faliment

CIT Group, una dintre cele mai mari bănci pentru IMM-uri din Statele Unite, fondată acum 100 de ani, a declarat duminică falimentul, afectată de criza financiară globală, care a împiedicat accesul companiei la finanţare, dar şi de impactul recesiunii asupra portofoliului de credit, transmite Reuters. Căderea CIT reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare falimente în istoria corporatistă a SUA, dar falimentul băncii a fost anticipat de câteva luni şi nu va avea un impact seve

CIT Group, una dintre cele mai mari bănci pentru IMM-uri din Statele Unite, fondată acum 100 de ani, a declarat duminică falimentul, afectată de criza financiară globală, care a împiedicat accesul companiei la finanţare, dar şi de impactul recesiunii asupra portofoliului de credit, transmite Reuters.

Căderea CIT reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare falimente în istoria corporatistă a SUA, dar falimentul băncii a fost anticipat de câteva luni şi nu va avea un impact sever asupra sistemului financiar.

Cu toate acestea, problemele instituţiei de credit ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei americane, vulnerabilă încă în urma crizei mondiale.

De unde-şi recuperează statul banii

Falimentul băncii este totodată o lovitură grea pentru guvernul de la Washington, care a investit 2,33 miliarde de dolari la CIT în luna decembrie a anului trecut prin Troubled Asset Relief Program (programul de 700 miliarde de dolari pentru sprijinirea sistemului financiar), fonduri care probabil nu vor fi recuperate.

Statul va primi banii numai după rambursarea sumelor datorate de CIT către creditori, investitori şi deţinători de obligaţiuni sau alte creanţe.

Falimentul CIT ar reprezenta astfel prima pierdere contabilizată de guvern prin programul TARP, deşi statul ar putea recupera încă o parte din bani.

Majoritatea creditorilor CIT au avizat deja programul de restructurare al băncii, iar compania a anunţat că speră să iasă din faliment până la sfârşitul acestui an, în apropiere de finalul mandatului actualului director general executiv, Jeff Peek.

Traversarea urgentă a procesului de faliment este principala prioritate a CIT dacă doreşte să supravieţuiască şi să-şi păstreze baza de clienţi.

Banca avea active de 71 de miliarde de dolari

Documentele de declarare a falimentului depuse duminică la o curte judiciară din New York nu afectează subsidiarele băncii, iar compania continuă să acorde credite şi să-şi respecte angajamentele de finanţare către clienţi, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Reuters.

CIT controla, la jumătatea acestui an, active în valoare totală de 71 miliarde de dolari, dar avea datorii de 64,9 miliarde de dolari. Potrivit programului de restructurare, creditorii vor prelua controlul asupra băncii după ieşirea din faliment, iar deţinătorii de obligaţiuni vor obţine creanţe noi de la companie, echivalente cu 70% din valoarea nominală a datoriilor vechi.

Fondată în 1908, CIT Group este unul dintre cei mai mari şi mai vechi creditori către IMM-uri din Statele Unite. Sectorul firmelor mici şi mijlocii, motorul unei economii moderne, se confruntă cu condiţii foarte dificile de acces la finanţare.

SURSA:Mediafax