De ce totuși unii oameni se recuperează rapid, în timp ce alții continuă să se lupte cu simptomele bolii luni de zile? Este una din dintre cele mai mai provocări ale pandemiei, la care experții continuă să caute răspunsuri.
Deocamdată există câteva teorii, avansate de cercetători din întreaga lume.

Ce este Covid de „lunga durată”

Acesta este un termen folosit pentru a descrie situația în care oamenii se confruntă cu o serie de simptome persistente după infectarea cu COVID-19.

Cele mai frecvente simptome înregistrate la clinica din Melbourne sunt oboseala, dificultăți de respirație, dureri toracice, palpitații, dureri de cap, ceață cerebrală, dureri musculare și tulburări de somn.

Pot apărea și simptome foarte diverse, cum ar fi pierderea mirosului și a gustului, îngrijorarea, în special în legătură cu sănătatea, depresia și incapacitatea de a lucra și de a interacționa cu societatea.

Majoritatea pacienților au avut inițial simptome mai ușoare. De asemenea, de obicei sunt persoane mai tinere și care fost sănătoase și active înainte de a se infecta. Indiferent de simptomele specifice, mulți dintre ei se tem că simptomele vor fi persistente și nu se vor ameliora.

Până în prezent nu s-a găsit niciun test specific care să explice simptomele post Covid. Acest lucru a confirmat opinia unor experți că, la majoritatea pacienților, simptomele COVID de lungă durată sunt, probabil, legate de o interacțiune complexă a proceselor fizice și psihologice apărute în urma inflamației bruște provocate de infecția COVID.

Cum poate fi tratat

Tratarea Covid de lungă durată este dificilă, având în vedere că nu există un test clinic definitiv pentru a determina dacă cineva are așa ceva.

Ce cauzează COVID de lungă durată

Se pare că ar fi o consecință a „defectării” sistemului imunitar. Un indiciu care susține această teorie este că unele persoane care suferă de COVID de lungă durată spun că simptomele lor se ameliorează semnificativ după ce au fost vaccinate. Astfel se sugerează că diversele simptome ale COVID de lungă durată sunt legate direct de sistemul nostru imunitar.

Este posibil ca vaccinul să vă ajute prin redirecționarea sistemului imunitar, prin activarea directă a anumitor celule imune, cum ar fi celulele T (care ajută la stimularea producției de anticorpi și la distrugerea celulelor infectate cu virusuri).

O altă teorie este că, în corpurile persoanelor cu COVID de lungă durată există un „rezervor viral” mic, persistent, ascuns la detectarea prin teste de diagnostic.

Aceste rezervoare nu sunt infecțioase, dar pot activa în mod constant sistemul imunitar. Un vaccin ar putea ajuta, direcționând sistemul imunitar către locurile potrivite pentru a elimina virusul rămas. Experții susțin că, deși nu există un remediu, simptomele bolnavilor pot fi ameliorate dacă se administrează vaccinul anti-Covid.