Scopurile declarate ale miliardarului, scrie "The Moscow Times", sunt de a-i convinge pe investitorii străini să investească în Rusia şi, poate, să-i ia locul lui Vladimir Putin în funcţia de premier după alegerile pentru Duma de Stat din decembrie.

Nu vă gândiţi că Prohorov, în vârstă de 46 de ani, are vreo intenţie de a-i călca pe urme lui Mihail Hodorkovski, care ispăşeşte o pedeapsă de opt ani de închisoare după ce intrase, la începutul anilor 2000 într-un război politic cu Putin.

Deşi a declarat că Hodorkovski ar trebui eliberat sub supraveghere, Prohorov a mai spus că intenţionează să facă din Cauza Dreaptă a doua bază a Kremlinului în Dumă. "Să uităm cuvântul opoziţie. Acest termen are legătură cu partidele marginale ce au pierdut demult legătura cu realitatea", a declarat miliardarul.

Presa rusească scrie că miliardarul, ce conduce cu o mână de fier un imperiu cu interese în electricitate, metale, high-tech şi sport, va fi un şi un politician dur. "El e, în acelaşi timp, ţarul, Dumnezeu şi comandantul militar", spune Boris Nadejdin, oficial important al partidului Cauza Dreaptă.

Ambiţiile lui Prohorov sunt primite cu reticenţă de politicienii ruşi de la putere. Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev declara, comentând lansarea în politica mare a miliardarului că "E prea devreme ca să vedem ce-i rezervă viitorul. Ca lider, el are atât calităţi, cât şi slăbiciuni”. Mai dur sunt însă alţi oficiali importanţi ai partdidului de guvernământ Rusia Unită, ce consideră că ambiţiile politice ale lui Prohorov sunt "enorme" în condiţiile în care miliardarul "habar nu are de politică".

"Pentru moment, acest partid dă impresia că nu este nimic altceva decât o adunare de oameni de afaceri", a spus Iuri Şuvalov, vicepreşedinte al Rusia Unită şi considerat a fi "mâna dreaptă" a lui Vladimir Putin.