Tratatul de aderare a Croaţiei la UE va fi semnat oficial în luna decembrie, în marja Consiliului European de iarnă.

Raportorul PE în acest dosar, eurodeputatul austriac Hannes Swoboda, vicepreşedinte al grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE (S&D), a felicitat autorităţile croate şi instituţiile UE pentru finalizarea negocierilor de aderare şi a încurajat Zagrebul să continue eforturile pentru respectarea deplină a tuturor obligaţiilor aferente statutului de membru al UE.

‘Invităm statele membre să finalizeze procesul de ratificare rapid după semnarea tratatului de aderare, ţinând cont de faptul că data aderării Croaţiei este 1 iulie 2013. În timpul negocierilor de aderare am lucrat cu trei premieri şi mulţi alţi politicieni croaţi. Toţi aceşti politicieni au arătat multă onoare şi demnitate şi au fost de acord că în afacerile europene trebuie să facem eforturi şi să mergem împreună. Este un bun exemplu şi pentru alte ţări din regiune”, a spus Swoboda.

Potrivit acestuia, o politică europeană consecventă, în strânsă cooperare cu negociatorii croaţi, va ajuta la garantarea faptului că Zagrebul poate finaliza reformele necesare şi poate coopera cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. ”Aderarea Croaţiei este un pas mare pentru UE şi sper ca la nivelul Consiliului să se înregistreze evoluţii pozitive faţă de Serbia şi Muntenegru în următoarele zile, pentru a arăta că după aderarea Croaţiei politica de extindere a UE va continua”, a adăugat raportorul PE.

La rândul său, liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, a salutat adoptarea rezoluţiei peivind aderarea Croaţiei la UE, dar a subliniat că liberalii europeni încă au unele temeri legate de respectarea drepturilor minorităţilor în Croaţia. ‘În pofida crizei economice şi politice grave, Uniunea Europeană rămâne un pol de atracţie puternică pentru ţările vecine ce caută stabilitate şi securitate. Aderarea Croaţiei, aprobată azi de Parlamentul European, este începutul unui nou viitor pentru această ţară şi, sper, un pas către securitate şi stabilitate în regiunea mai extinsă a Balcanilor Occidentali”, a afirmat Verhofstadt.
SURSA: Agerpres