Roubini a încercat să îndulcească situaţia prin prezentare unor veşti bune, reprezentate de riscurile care încep să dispară:
- Se pare să zona euro nu se va destrăma, iar austeritatea este aproape de final.
- America scapă de o potenţială criză fiscală, deoarece democraţii şi republicanii au ajuns la un armistiţiu în ceea ce priveşte domeniul fiscal.
- Pentru moment a scăzut riscul deflaţiei în Japonia datorită planului „Abenomics”, denumit după noul prim-ministru Shinzo Abe.
- Riscul deflaţiei în toate economiile dezvoltate, de fapt, este la un nivel scăzut datorită relaxării cantitative. „Desigur, inflaţia este prea mică”, a adăugat Roubini.
- Ţările din Orientul Mijlociu (Pakistan, Afghanistan, Siria etc) sunt un dezastru, dar investitorii nu sunt interesaţi de acest lucru dacă nu le afectează aprovizionarea cu petrol sau gaze.
Şi acum veştile rele:
- China! „Unii sunt de părere că în China va avea loc o aterizare forţată a economiei, în timp ce alţii estimează o aterizare lentă”, a spus Roubini. „Eu îmi fac griji că încetinirea economiei chineze va fi cu peripeţii.” Ce înseamnă asta? Acesta estimează o creştere a economiei de 6% sau chiar mai puţin până în 2016 şi în acelaşi timp vor continua şi investiţile în măsuri inutile. Roubini nu crede că preţurile din piaţa sunt încă stabilite.
- O măsură greşită luată de Rezerva Federală a SUA(Fed). Spre exemplu, să spunem că Fed decide să seteze rata la fondurile Rezervei Federale la 3%, şi la urmă se dovedeşte că este o rată prea ridicată. Poate că exit-ul ales de FED este prea timpuriu.
- Roubini vede o „stagnare seculară în rândul economiilor dezvoltate”, în mare parte din cauza inegalităţii veniturilor. Acum companiile sunt bogate, dar nu alocă bani pentru cheltuielile în ceea ce priveşte capitalul. Ei nu văd cererea. De ce? „Datoriile mari şi inegalitatea veniturilor duc la încetinirea consumului”, a mai spus Roubini.
- Sunt 6 ţări (Argentina, Venezuela, Thailanda, Ucraina, Rusia şi Ungaria) care sunt fragile atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere politic.
- O Rusie expansionistă. „Putin nu urmăreşte doar Ucraina, el vrea să creeze o Uniune Euroasiatică”, a mai spus Roubini. Este un proces de 20 de ani la care vor participa pe plan politic şi economic o mulţime de ţări din Europa de Est.
- Japonia şi China au început să se supere una pe alta. „Am fost chiar tulburat la World Economic Forum, unde înalţi oficiali spuneau că relaţia dintre China şi Japonia este precum era cea dintre Marea Britanie şi Germania înainte de Primul Război Mondial.” În condiţiile în care guvernele din ambele ţări sunt naţionaliste, câteva elemente xenofobe care ar fi exacerbate sau evoluţia negativă a vreunei economii ar putea duce la un conflict care s-ar răspândi în restul Asiei, de asemenea în Coreea, şi în cele din urmă în India.