Încă vin investitori

Economia românească reuşeşte să capteze, în această perioadă dificilă, interesul a neaşteptat de mulţi investitori străini. Agenţia Română pentru Investiţii Străine a primit, de la începutul acestui an, 77 de intenţii de proiecte, totalizând 930 de milioane de euro şi implicând 4.000 de noi locuri de muncă. În primul trimestru, România a atras investiţii străine directe de 1,456 miliarde de euro. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, afluxul este în declin cu 14%, dar în Polonia scăderea a fost de 44%, până la 1,9 miliarde de euro, în Bulgaria de 46%, până la 626,6 milioane de euro, iar în Turcia, de 50%. Situaţia relativ mai bună a României se explică prin avantajele ei competitive, în special raportul foarte bun între calitatea şi preţul forţei de muncă, mai apreciat decât oricând de investitori în vreme de criză.

Gaz peste tăciuni

Preţul petrolului depăşise săptămâna trecută 68 USD, ceea ce reflectă atât optimismul investitorilor privind relansarea economiei SUA, cât şi deprecierea monedei americane. Menţinerea sentimentului pozitiv al pieţei rămâne problematică, dar declinul dolarului pare a fi de durată, aşa încât pentru finele lunii iunie se prognozează un preţ al barilului de ţiţei de 74 – 75 USD (la jumătatea cotaţiei din urmă cu un an). În luna mai, preţul a crescut cu 30%.

Antidot pentru importurile agroalimentare

Cu doar 2.000 de hectare cultivate cu legume, România nu ar mai fi nevoită să facă actualele importuri de slabă calitate, susţine ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. La ora aceasta, ţara noastră mai deţine o suprafaţă de 420 hectare de sere. Recent, grupul Leader International a inaugurat lângă Bucureşti, la Pipera, o investiţie de 15 milioane de euro pe 13,5 hectare şi intenţionează să cheltuiască 50 de milioane de euro pentru construirea a 40 hectare de sere, dar şi a unui aeroport de pe care să fie expediate legume ecologice în Statele Unite ale Americii şi Japonia.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

Libertate economică, taxare redusă, mediu stabil şi profitabil – asta e treaba politicienilor. În rest, să ne lase în pace!
DINU PATRICIU, om de afaceri

2,5 mld. de euro au ieşit de la BNR în ultima lună, ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii ale băncilor, deprecierii dolarului şi a unor operaţiuni de swap valutar