Conform celor spuse Stephanie Williams, de la ultima prezentare a situaţiei pe 8 iulie, „în jur de 70 de avioane au aterizat pe aeroporturile din est în sprijinul” armatei mareşalului Khalifa Haftar, „în timp ce 30 de aparate au fost trimise în aeroporturile din vestul Libiei” în ajutorul guvernului de uniune naţională.

„Nouă cargouri au ajuns în porturi din vest în sprijinul GNA în timp ce trei nave au venit în ajutorul” forţelor pro-Haftar, a continuat reprezentanta ONU, fără a face precizări despre conţinutul transporturilor, potrivit agerpres.ro

Misiunea ONU în Libia

„Sprijinul străin le consolidează capacităţile în principalele baze aeriene libiene din est şi din vest”, a adăugat Stephanie Williams, care a denunţat o atingere adusă suveranităţii Libiei şi „o încălcare flagrantă” a embargoului ONU asupra armelor.

Misiunea ONU în Libia, al cărei mandat urmează să fie reînnoit la jumătatea lunii septembrie, „continuă să primească informaţii cu privire la o prezenţă pe scară largă a mercenarilor şi agenţilor străini, ceea ce complică şansele unei soluţionări viitoare” a conflictului, a precizat ea.

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi organizaţia Armata Naţională Libiană (LNA), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli.

Recunoscut de Naţiunile Unite, GNA este sprijinit de Turcia şi Qatar, în timp ce tabăra Haftar este ajutată de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt.

Raport îngrijorător al ONU

Un raport recent al Națiunilor Unite arată că pandemia de coronavirus va avea efecte grave asupra planetei. Astfel, decalajul de sărăcie extremă se va agrava în urmăatoarea perioadă.

Criza provocată de pandemia de coronavirus va arunca în sărăcie extremă încă 47 milioane de femei şi fete şi va adânci decalajul între acestea şi bărbaţi, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, dat publicităţii miercuri, transmite Agerpres.

Dacă estimările iniţiale prognozau o reducere cu 2,7% a ratei de sărăcie în rândul femeilor între 2019-2021, pandemia a făcut ca previziunea să indice o creştere cu 9,1%. Datele aflate la dispoziţia UN Women (entitate a ONU) şi PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) arată că, în 2021, pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, raportul între femeile şi bărbaţii în sărăcie extremă va fi de 118 la 100. Până în 2030, este de aşteptat ca raportul să fie de 121 de femei la 100 de bărbaţi.