Cea mai înaltă instanţă judecătorească din Statele Unite a fost sesizată de mai mult de 25 de state, cele mai multe cu majoritate republicană, care au contestat "Clean Power Plan" (CPP), elaborat de Agenţia de protecţie a mediului (EPA), ce impune reducerea emisiilor de CO2 provenite de la centralele electrice cu 32% până în 2030 în raport cu anul 2005. Cinci judecători din nouă au votat suspendarea aplicării acestui plan până când o curte de apel va examina argumentele statelor, aminteşte AFP.
Google, Apple, Microsoft şi Amazon au trimis vineri acestei curţi de apel o scrisoare comună ("amicus brief") de sprijin pentru PPC, în care menţionează că ele figurează printre cei mai mari consumatori de energie electrică din SUA, necesară pentru funcţionarea site-urilor lor de producţie, a magazinelor sau uriaşelor lor centre de date.
Corporaţiile susţin că, pe baza experienţei lor, "Power Plan Clean'' va aduce avantaje semnificative beneficiarilor de energie electrică şi că planul nu va fi bun doar pentru mediu, ci şi pentru afaceri.
Acestea estimează, de asemenea, că planul "reflectă ipoteze rezonabile şi realizabile" cu privire la capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile în ţară.
Cele patru companii amintesc, totodată, că fac ele însele eforturi de a limita impactul activităţilor lor asupra mediului, străduindu-se mai ales să recurgă din ce în ce mai mult la energie din surse regenerabile, şi îşi exprimă convingerea că planul respectiv ar trebui să le ajute atât pe ele, cât şi ''nenumărate alte societăţi", să-şi desfăşoare activităţile într-un mod consecvent cu angajamentul lor faţă de mediu şi cu nevoile afacerilor lor.
"Noi suntem convinşi că CPP este o etapă importantă în tranziţia spre un viitor energetic mai curat", spune Google într-un mesaj pe blogul său oficial. "Mesajul întreprinderilor noastre astăzi este clar – noi putem răspunde viitoarelor provocări energetice la nivel mondial într-un mod care susţine inovarea şi creşterea economică, combătând în acelaşi timp schimbările climatice".
AGERPRES