În contextul în care chestiunile legate de climă au destrămat la sfârşitul lunii mai unitatea ţărilor din G7, pentru prima dată în istoria sa, cu ocazia unui summit al liderilor lumii organizat la Taormina, în Sicilia, şi cu un Donald Trump hotărât să îşi joace propria "partitură", aceeaşi tematică va fi evocată şi pe străzile din centrul oraşului Bologna, unde va fi organizat un protest în cursul după-amiezii de duminică.
"Ne aşteptăm la o participare bună. După decizia lui Trump, există o mare nemulţumire şi o nouă dezbatere a fost deschisă", a declarat pentru AFP Giacomo Cossu, unul dintre organizatorii mitingului.
În ceea ce îi priveşte pe miniştrii participanţi, care se vor reuni într-un hotel de la periferia oraşului italian, Acordul de la Paris se va afla la rândul său în centrul întâlnirilor bilaterale şi al meselor rotunde, pentru a vedea dacă Statele Unite "au mai multe lucruri concrete de propus", a explicat un purtător de cuvânt al ministrului german pentru mediu, Barbara Hendricks.
După ce cancelarul german Angela Merkel s-a arătat deosebit de fermă în ultimele săptămâni împotriva politicilor anunţate de administraţia Trump, Barbara Hendicks intenţionează să se întâlnească şi să discute personal cu Scott Pruitt, la Bologna.
Koichi Yamamoto, ministrul mediului din Japonia, nu doreşte nici el să capituleze în această privinţă: "Până în prezent, a existat doar un anunţ al retragerii americane (din Acordul de la Paris, n.r.), dar acest lucru nu s-a materializat încă. Aşadar, vom continua să încercăm să îi convingem", a explicat el săptămâna trecută într-o declaraţie pentru presă.
Demersul se anunţă însă unul dificil: Scott Pruitt, o alegere controversată a lui Donald Trump pentru a conduce Agenţia de protejare a mediului (EPA), a fost unul dintre cei mai acerbi susţinători ai ieşirii ţării sale din Acordul de la Paris, pe care îl consideră "rău" pentru Statele Unite.
Înainte de a ocupa acest post, el a luptat timp de mulţi ani la nivel local, în Oklahoma, împotriva mai multor iniţiative pentru mediu, colaborând cu industria petrolieră, pentru care a fost unul dintre cei mai eficienţi lobbyşti.
Acest tip de activism îl opune acelora care au devenit subordonaţii lui, în special numeroşi oameni de ştiinţă din cadrul EPA care sunt specializaţi în chestiuni care ţin de climă. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a invitat pe aceşti experţi să vină, dacă va fi nevoie, să îşi facă cercetările în Franţa.
În aceste condiţii, chiar şi tradiţionalul comunicat de presă final se află sub semnul întrebării. Potrivit unor surse din anturajul ministrului francez pentru mediu, Nicolas Hulot, poziţia americană nu este deocamdată cunoscută.
Delegaţia condusă de Scott Pruitt ar putea să se mulţumească cu formularea unor rezerve asupra anumitor puncte din declaraţia finală pe care ar putea să refuze să o susţină. De asemenea, ei ar putea să blocheze totul, într-o manieră frontală – ceea ce ar fi o premieră -, iar în acest caz, comunicatul final va fi emis doar din partea Preşedinţiei italiene.
În pofida acestor aspecte, politicienii şi experţii în domeniu asigură că retorica promovată de Donald Trump nu va schimba datele problemei. "Lumea este deja pe cale să renunţe la cărbune", a declarat ministrul Yamamoto, în timp ce Germania şi statul american California au anunţat sâmbătă că vor colabora pentru a menţine obiectivele formulate la Paris în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
În ceea ce priveşte partea franceză, această reuniune ministerială va reprezenta prima deplasare pe scena internaţională pentru Nicolas Hulot în calitate de ministru.
Însă din cauza alegerilor legislative care îl vor reţine în Franţa duminică, el nu se va regăsi în fotografia de grup a participanţilor de la Bologna, prevăzută pentru această dimineaţă. Nicolas Hulot va ajunge în oraşul italian luni, după ce omologul său german va fi părăsit deja localitatea.
Dezbaterile au fost deschise duminică la ora 06.30 GMT (09.30 ora României, n.r.), pentru o zi şi jumătate de mese rotunde cu uşile închise dedicate modificărilor climatice, dezvoltării durabile, finanţării durabile, fiscalităţii ecologice, folosirii eficiente a resurselor şi deşeurilor marine.
Cu această ocazie, Italia i-a invitat pe miniştrii pentru mediu din patru ţări deosebit de angajate în protejarea mediului şi însărcinaţi cu reprezentarea ţărilor cu economii emergente: Chile, Maldive, Etiopia şi Rwanda.
AGERPRES