Virgil Popescu a explicat recent că România nu s-a angajat prin PNRR să interzică încălzirea cu lemne a locuințelor. Potrivit celor spuse ministrul Energiei, angajamentul țării noastre este acela de a defini mai clar regimul de utilizare a biomasei ca resursă energetică.
Încălzirea cu lemne nu va fi interzisă în România! Virgil Popescu vine cu informații de ultim moment
Astfel, Virgil Popescu a subliniat marți, 14 decembrie, că nu se pune problema interzicerii încălzirii cu lemne în România.
„Nu cred că se pune problema interzicerii încălzirii cu lemne în România. Pe măsură ce vom dezvolta distribuția de gaze naturale, și noi ne-am propus acest lucru, sigur că oamenii vor vedea că este mai simplu, mai comod să folosească pentru încălzire gazul decât lemnul de foc. rin PNRR nu s-a interzis folosirea lemnului de foc, ne-am angajat că vom face până în 2023, dacă nu mă înșel, o legislație care să spună cum va evolua încălzirea pe lemne, cu biomasă în România, nu că vom interzice încălzirea cu lemne a populației”, a declarat Virgil Popescu, potrivit euractiv.ro
Numărul gospodăriilor care utilizează lemn de foc pentru încălzire este de peste 3,5 milioane
Declarația făcută de ministrul Energiei a fost făcută în contextul în care numărul gospodăriilor din România care utilizează lemn de foc pentru încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând aproape jumătate din totalul gospodăriilor, la nivel național.
De asemenea, Virgil Popescu a amintit că, din Fondul de Modernizare, instrument lansat de UE pentru finanțarea investițiilor în modernizarea sectorului energetic din zece state europene, printre care și România, pot fi susținute investiții în proiecte de utilizare a biomasei pentru producerea de energie.
Ținta propusă de România
Prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) adoptat recent de guvern, România își propune o țintă de 30,7% din consumul final de energie care să provină din surse regenerabile.
„Noi ne-am asumat niște ținte și în general România și le-a îndeplinit. Atâta timp cât avem la dispoziție fondul de modernizare nu văd de ce nu am accelera acest proces. 70% din fonduri se duc spre zona asta, iar prețul certificatului de CO2 a crescut, deci a crescut și bugetul în partea cealaltă. Nu suntem împotriva folosirii biomasei, suntem împotriva tăierii pădurilor. Nu tăiem pădurea ca să facem lemne de foc, ci folosim deșeuri din lemn, deșeuri din alte culturi.
Recent, în România a venit un investitor norvegian care vrea să investească 800 de milioane de euro în producerea de peleți din diverse tipuri de biomasă care pot înlocui cărbunele și, evident, investiții de acest fel sunt binevenite. Orice investiție care produce mai puține emisii de CO2, care produce o energie mai curată este binevenită în România”, a completat Virgil Popescu.