Încălzirea globală va depăși ținta de 1,5 grade Celsius. Aproape 80% dintre oamenii de știință care studiază clima se așteaptă ca temperaturile globale să crească cu cel puțin 2,5°C până în 2100. Doar 6% cred că lumea va reuși să limiteze încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
Aproape trei sferturi dintre cei chestionați au dat vina pe acțiunea insuficientă privind încălzirea globală a liderilor mondiali, lipsiți de voință politică, în timp ce 60% au spus că interesele corporative, cum ar fi companiile de combustibili fosili, interferează cu progresul, potrivit Rawstory.
Încălzirea globală, dureri și suferințe
„Mă aştept la un viitor semi-distopic, cu dureri şi suferinţe substanţiale pentru oamenii din Sudul Global”, a declarat un om de ştiinţă sud-african pentru The Guardian. „Răspunsul lumii de până acum este condamnabil. Trăim într-o epocă a ignoranților”, a continuat el.
Sondajul a fost realizat de Damian Carrington, de la The Guardian, care a contactat fiecare expert care a lucrat ca autor principal al unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).
Din 843 de oameni de știință ale căror date de contact au fost disponibile, 383 au răspuns la acest sondaj.
Carrington i-a întrebat cât de mult cred că temperaturile vor crește până în 2100: 77% au prezis cel puțin 2,5 °C și aproape jumătate au prezis 3 °C sau mai mult.
Dezamăgire pe toate planurile în rândul experților
„Ceea ce m-a uluit a fost nivelul de dezamăgire personală în rândul experților care și-au dedicat viața cercetării climatice”, a scris Carrington pe rețelele de socializare. „Mulți au folosit cuvinte precum ”fără speranță”, ”înfuriat”, ”speriat”, ”copleșit”.
Obiectivul de 1,5°C a fost stabilit ca cel mai ambițios obiectiv al acordului de la Paris din 2015, în care liderii mondiali s-au angajat să mențină încălzirea la „cu mult sub” 2°C.
Cu toate acestea, politicile în vigoare în prezent ar pune lumea pe drumul cel bun pentru 3°C, iar angajamentele necondiționate din Acordul de la Paris pentru 2,9°C.
Aproximativ un sfert dintre experții IPCC care au răspuns au crezut că această creştere a temperaturii globale va fi menţinută la 2 grade C sau mai puţin, dar chiar şi aceştia şi-au temperat speranța.
„Sunt convins că avem toate soluțiile necesare pentru o traiectorie de 1,5C şi că le vom pune în aplicare în următorii 20 de ani” a declarat Henry Neufeldt, de la Centrul pentru climă de la Copenhaga al ONU. ”Dar mă tem că acţiunile noastre ar putea să vină prea târziu”, a afirmat el.
Sondajul vine în urma celui mai călduros an, care a înregistrat deja un sezon record de incendii de vegetație în Canada, precum și valuri de căldură extremă, larg răspândite, și inundații mortale.
Primele patru luni din 2024 au fost, de asemenea, cele mai fierbinți din lunile înregistrate, iar anul a avut deja cel de-al patrulea eveniment global de albire a recifelor de corali.
Autoritățile vor fi copleșite de evenimente extreme
„Cred că ne îndreptăm către o perturbare majoră a societății în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl de la Universitatea din Tasmania pentru The Guardian. „Autoritățile vor fi copleșite de evenimente extreme, unele după altele, iar producția de alimente va fi întreruptă. Nu pot simți o disperare mai mare față de viitor”, a afirmat el.
Oamenii de știință au spus că guvernele și companiile care profită de arderea combustibililor fosili au împiedicat acțiunile. Mulți au dat vina pe inegalitatea globală și pe refuzul lumii bogate de a intensifica reducerea propriilor emisii și de a ajuta națiunile vulnerabile climatice să se adapteze.
Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: ”Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5C. De fapt, ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi „sfârşitul jocului” dacă trecem de 2C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.