de 55% din emisiile globale, necesar pentru intrarea in vigoare a tratatului. Rusia este responsabila de circa 19% din totalul emisiilor de dioxid de carbon. Dar ce inseamna Tratatul de la Kyoto? Actul reprezinta vointa tarilor industrializate de a reduce, in urmatorii zece ani, emisiile de dioxid de carbon cu circa 5,2% fata de un an de referinta, in cazul majoritatii statelor acesta fiind 1990. Nivelul de referinta al Romaniei este anul 1989, lucru avantajos daca ne gandim la nivelul poluarii „realizat” de industria socialista. Potrivit angajamentelor asumate, economia noastra trebuie sa polueze cu 8% mai putin in perioada 2008 – 2012. Ca sa momesca SUA in acest proiect, europenii au mai „inmuiat” cele mai dure conditii ale tratatului, insa presedintele Bush s-a dovedit inflexibil in aceasta privinta. Economia SUA este responsabila de circa 36% din poluarea cu dioxid de carbon.Semnatura presedintelui Putin reprezinta punctul de pornire a pietei carbonului si a altor mecanisme care urmaresc in final reducerea emisiilor si, implicit, a efectului de sera. Potrivit consilierului ministerial Ionut Purica, tara noastra ar putea castiga circa 1,5 miliarde de euro din vanzarea drepturilor de a polua. Concret, tara noastra poate primi bani in cadrul unor proiecte dezvoltate in comun cu tari care depasesc nivelul de poluare angajat prin tratat sau poate vinde dreptul de a emite dioxid de carbon. La baza acestei actiuni sta un sistem complex, care permite unor tari industrializate sa cumpere credite de carbon. Cu alte cuvinte, tarile poluatoare pot cumpara dreptul de a polua in continuare. Aceste drepturi vor deveni contracte standardizate, tranzactionate pe o bursa viitoare a carbonului. De exemplu, Olanda a cumparat patru milioane de unitati de reducere a emisiilor de la Bulgaria, prin finantarea a doua proiecte energetice in tara vecina.Desi suna foarte promitator, mecanismul de tranzactionare nu este inca functional, iar pretul tonei de carbon este inca subiect de discutii. Mai ales dupa semnarea tratatului de catre Rusia, pretul carbonului ar putea scadea, fiindca si in fosta URSS industria s-a prabusit, diminuand astfel emisiile de carbon. O alta posibilitate de a castiga bani de pe urma efectului de sera este de a impaduri suprafete degradate, iesite din circuitul agricol. Fiecare hectar in plus de padure inseamna fixarea a zeci de tone de carbon atmosferic. Regia Nationala a Padurilor desfasoara deja un astfel de proiect cu Fondul de carbon al Bancii Mondiale.Criticii tratatului ii reproseaza ca nu ia in considerare poluarea cauzata de tarile in curs de dezvoltare, unde ritmul de crestere a emisiilor de dioxid de carbon este cel mai mare. Pana in 2012, tarile sarace nu vor fi amendate pentru cresterea nivelului de emisii. Chiar daca mecanismele de tranzactionare nu sunt inca functionale, nu exista dubii ca Romania va castiga de pe urma comertului cu carbon.
Cum putem profita de pe urma Incalzirii globale
· Nivelul de poluare cu dioxid de carbon luat in considerare de catre Tratatul de la Kyoto este cel din 1990.
· Tarile semnatare ale tratatului trebuie sa-si reduca emisiile sub acest nivel pana in 2012. Pentru ca o mare parte din industria poluatoare a disparut intre timp, Romania se situeaza mult sub acest nivel si poate vinde diferenta pana la nivelul stipulat in tratat.
· Uniunea Europeana a pregatit o bursa a carbonului, care sa mijloceasca tranzactiile cu unitati de reducere a emisiilor.
· Impadurirea terenurilor agricole degradate constituie alta modalitate de a castiga puncte, care pot fi transformate apoi in valuta forte.