Încălzirea globală, problemă majoră din 2022! „Viața umană nu mai este posibilă”

încălzire globală

Sursă: Dreamstime

În prezent, când poluarea a atins cote alarmante, reprezentanții ONU (Organizația Națiunilor Unite) avertizează liderii mondiali că în lipsa unor soluții rapide și eficiente împotriva poluării „viața umană nu mai este posibilă.”

În timp ce încălzirea globală se accelerează, 195 de țări încep, luni, să adopte un raport științific de referință cu privire la efectele sale devastatoare, care, fără îndoială, va schiţa o imagine sumbră a viitorului pentru care trebuie să se pregătească omenirea.

După mai bine de un secol și jumătate de dezvoltare economică dedicată combustibililor fosili, lumea a câștigat aproximativ +1,1°C față de epoca preindustrială, înmulțind deja valuri de caniculă, secete, furtuni sau inundații devastatoare.

În 2030, mercurul din termometre va atinge un nivel alarmant

În prima parte a raportului lor publicat în august anul trecut, experții ONU în climă (IPCC) estimau că mercurul va atinge în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât se aștepta, pragul de +1,5°C, cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris.

Înainte de un al treilea opus din aprilie privind soluțiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cel de-al doilea, ale cărui negocieri încep luni, analizează impactul încălzirii globale și modul de pregătire pentru aceasta („adaptarea”).

Trebuie să decline aceste consecințe pe toate continentele și sub toate aspectele lor: sănătate, securitate alimentară, penurie de apă, strămutarea populațiilor, distrugerea ecosistemelor…

„Viața de pe planetă este lovită de schimbările climatice și multe sisteme își ating limitele (…). Și noi avem limitele noastre. Ca și alte specii, spațiul nostru de viață se micșorează”, a comentat în urmă cu câteva zile Hans-Otto Pörtner, co-președinte al grupului de aproape 300 de oameni de știință care au pregătit acest raport.

Catastrofa climatică se apropie rapid de noi

O versiune preliminară a acestui text, pe care AFP o obținuse în iunie anul trecut, arăta că viața așa cum o cunoaștem se va transforma inevitabil, pe termen scurt.

Pe aproape toate continentele, lumea vede deja cu ochii săi dezastrele la lucru. La fel ca anul trecut, cu flăcările care devastează vestul american, Grecia sau Turcia, inundațiile care scufundă regiuni din Germania sau China, sau un termometru care se apropie de 50°C în Canada.

În fața acestei observații și a necesității de a reduce emisiile cu aproape 50% până în 2030 pentru a nu depăși +1,5°C, lumea a promis la COP26 de la Glasgow din noiembrie să intensifice lupta împotriva încălzirii globale.

„Nu este suficient” pentru a alunga „catastrofa climatică care bate mereu la ușă”, a reacționat atunci secretarul general al ONU Antonio Guterres, care solicită în special renunțarea la emisiile de dioxid de carbon.

Liderii mondiali sunt așteptați cu soluții pentru oprirea poluării

Întrucât statele sunt chemate să-și intensifice ambiția până la COP27 din Egipt, la sfârșitul anului 2022, „sper că acest raport va fi o lovitură bună acolo unde cred eu pentru unii”, a declarat pentru AFP emisarul american pentru climă, John Kerry. Chiar dacă „nu ar trebui să avem nevoie de noi statistici tulburătoare pentru a ști ce să facem.”

Această nouă evaluare a IPCC va fi dezvăluită pe 28 februarie, după două săptămâni de întâlnire virtuală a celor 195 de state membre care vor cerceta, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, „rezumatul pentru factorii de decizie”, un rezumat de mii de pagini, sensibil din punct de vedere politic, al raportului științific complet.

Se înregistrează o evoluție față de raportul anterior de acum șapte ani prin atenția acordată „adaptării”, adică soluțiilor pentru a face față impactului schimbărilor climatice.

Temperaturile depășesc cote foarte ridicate, viața umană nu mai este posibilă

„Accentul pe soluții (de adaptare) nu este doar o listă de cumpărături a ceea ce s-ar putea face, ci și o evaluare a eficacității și fezabilității” măsurilor, a explicat celălalt co-președintele grupului IPCC, Debra Roberts. Dar „există limite ale adaptării”, a declarat climatologul Laurent Bopp, unul dintre autorii raportului, pentru AFP.

„În unele zone, dacă temperaturile depășesc cote foarte ridicate, viața umană nu mai este posibilă. Dacă în unele zone de coastă nivelul mării crește cu mai mult de un metru, protecția cu diguri nu mai este posibilă. Deci în unele scenarii, ne putem aștepta la migrații mari de populații”, adaugă el.

Oamenii de știință și ONG-urile cer ca toate deciziile necesare să fie luate pentru a limita cât mai mult posibil consecințele ireversibile. Cu noul raport, „realitatea celor care trăiesc în cele mai vulnerabile situații va fi imposibil de ignorat”, spune Kaisa Kosonen de la Greenpeace.

„Faptele incontestabile care vor fi prezentate vor face mai evidentă lipsa de acțiune și angajament din partea marilor emitenți, iar apelurile la justiție și mai puternice.”, a transmis LA LIBRE BELGIQUE.