Suma a fost încasată de la firmele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în programele naţionale de sănătate şi în tratamentul ambulatoriu.
"Mulţumim tuturor companiilor farmaceutice care au achitat taxa clawback, pentru că au înţeles să participe la un sistem care îşi propune să protejeze financiar pacientul şi să asigure accesul acestuia la tratamentul necesar", a declarat Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Potrivit CNAS, banii vor fi folosiţi pentru finanţarea serviciilor medicale şi medicamentelor din programele naţionale de sănătate şi a medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu.
Această taxă continuă însă să stârnească nemulţumiri mari printre producătorii de medicamente, care deşi au plătit-o, o consideră abuzivă. Ca urmare a sumei nejustificat de mari, companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor contesta atât administrativ, cât şi juridic taxa.
Potrivit lui Dragoş Damian, care este totodată şi CEO al Tarepia Ranbaxy, din suma plătită doar 70% ar reprezenta strict preţul care ar trebui plătit de producător, restul de 30% fiind venituri realizate de terţi sau TVA, de care producătorii nu sunt responsabili, dar pentru care trebuie să achite taxa.